Forexnews.bg
Джером Пауъл очаква лихвите да се повишават още ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 28 Ноември 2017 08:34

0098Джером Пауъл, говерньор на Фед и номиниран кандидат на президента Доналд Тръмп за поста ръководител на Фед очаква лихвите да продължат да се повишават от настоящите си нива.

„Нашата цел е да поддържаме силен пазар на труда и инфлацията да се предвижи нагоре към нашата цел“, коментира Пауъл пред комитета на Сената. „В тази връзка очакваме нивата на лихвите да се повишат още от настоящите им стойности и размерът на нашия баланс постепенно да се понижи“.

Пауъл заяви също, че целите на Фед ще продължат да се поддържа стабилна финансова система, като постепенно ще се правят и финансово-регулаторни реформи.

„Нашата финансова система без съмнение е много по-силна и устойчива, отколкото бе преди десетилетие. Ще продължим да мислим за подходящи начини да облекчаваме регулацията, докато в същото време запазим сърцевината на финансовите реформи“, допълни още Пауъл.

Основният въпрос, който ще стои пред Паул, най-вероятно е – как Фед ще продължи да поддържа и стимулира третата най-дълга експанзия в щатската история и доколко ще се прострат планираните регулаторни облекчения за финансовата система.

Докато Джанет Йелън, наследи една сравнително слаба щатска икономика, все още усещаща ефектите на дълговата криза, Пауъл ще наследи една доста силна икономика.

Пауъл заяви още, че ако бъде назначен на поста ще продължи да подкрепя ръста и прогреса на икономиката към пълно възстановяване.