Forexnews.bg
Биткойнът 10 000 долара? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:38

bitcoinБиткойнът си следва своя план и явно нищо не може да го спре по пътя му към 10 000 долара за брой. В първия ден на новата седмица, криптовалутата достигна нов исторически връх при нива над 9500 долара.

Така той е само на около 5 процента ръст от това да поскъпне до 10 000 долара. Ниво, което едва ли някой можеше да си представи в началото на годината, когато криптовалутата се търгуваше малко над 1 000 долара.

Казано по друг начин, биткойнът е поскъпнал близо 9.5 пъти от началото на годината и без съмнение е един от най-поскъпналите активи на финансовите пазари въобще. Разбира се ако става въпрос за доходност, тази на етера и рипъла са далеч по-високи.

Не трябва да се забравя обаче, че биткойнът е основната и най-голяма криптовалута, чиято пазарна капитализация заема над 50% от общата такава на криптовалутите.

В неделя, биткойнът поскъпна за пръв път до ниво над 9 000 долара, достигайки 9 250 долара за брой.

С това, пазарната му капитализация, превиши психологическата граница от 150 милиарда долара. За сравнение, втората най-голяма по пазарна капитализация криптовалута – етериумът е с пазарна капитализация от 44 милиарда долара.

Всъщност етериумът, също регистрира най-висока в историята си стойност – при ниво от 485 долара в неделя.

Единствената от основните криптовалути, която съществено изостава в ръста си е – рипълът. Криптовалутата се търгува при нива от 0.245 долара за брой, като е с близо 50% под най-високата в историята си стойност.

Най-голямата борса за криптовалути в САЩ - Coinbase, добави над 100 000 сметки между сряда и петък, точно преди черния петък в сащ. Общият брой на сметките там, вече е при ниво от 13.1 милиона.

За сравнение, борсата Coinbase имаше около 4.9 милиона потребителя през миналия ноември.

Поскъпването на биткойна без съмнение е свързано с плановете на СМЕ за представяне на фючърси върху биткойна през втората седмица на декември. Дотогава има още доста време, така че е напълно възможно психологическата граница от 10 000 долара да бъде дори преодоляна.