Forexnews.bg
Щатските индекси могат да коригират с 15% - ако това се случи... ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 24 Ноември 2017 09:38

stockexchangeСтратезите от френската инвестиционна банка Société Générale заявиха, че ако лихвите по държавните облигации се повишат от техните депресирани нива, оценките на акциите могат да изглеждат особено високи. Като такива нива, се посочват 2.75% на годишна база, за 10-годишните щатски облигации.

Вчера щатските индекси завършиха с леки понижения, след като направиха това и в сряда, след стенограмата от срещата на Фед.

Като цяло инвеститорите в стойност, като Уорън Бъфет, често дисконтират свободните парични потоци на компаниите на база на безрисковата норма на възвръщаемост. Така, че ако безрисковата норма на възвръщаемост се повиши, то и финансовите оценки на компаниите падат съответно.

В резултат на това понижението на безрисковата норма на възвръщаемост, се свързва с повишаващи се цени на активите. Именно това бе сред основните причини за поскъпването на щатските акции през последните няколко години.

Обратното също е в сила. Повишение на безрисковата норма, води до понижение в цените на активите.

Според оценки на френската банка, щатският фондов пазар може да загуби 15% от стойността си, ако лихвите по 10-годишните облигации се повишат до 2.75%.

Според 31% от експертите, лихвите по щатските облигации ще достигнат до посоченото ниво до средата на следващата година.

Последният път, когато те са били при подобни нива, е бил през април на 2014-та година. След това се запазиха в диапазона между 2 и 2.6% до ноември на 2016-та година.