Forexnews.bg
Инвеститорите откачат заради една графика ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 13 Ноември 2017 09:37

Мечките продължават да предупреждават, че края на ръста за щатския пазар може да е съвсем близо. За това те вадят много и най-различни доводи. Има обаче, една графика, която наистина изкарва спокойствието на биковете.

И тя е свързана с индекса на SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF, или индексния фонд, следящ представянето на джънк облигациите.

Обикновено, подобна дивергенция в представянето между индекси следящи облигациите с най-нисък рейтинг и индексите, предхожда моменти на намиране на пикови стойности за пазара на акции.

Както се вижда, тази дивергенция започва към края на октомври и продължава с пълна сила през последните две седмици, момент в който индексът S&P 500 достигна до исторически рекорд.

3223

Индексният фонд се понижи под 200-дневната си пълзяща средна, в началото на този месец, което бе друг тревожен сигнал, даван от техническа гледна точка и което притеснява сериозно инвеститорите.

Традиционно боклучивите облигации и щатските индекси са в права корелация. Или повишението на индекса се случва в среда на повишение на лошите облигации. Случаят от последните две седмици обаче, не е точно този.

Един от инвеститорите, които сериозно се притесняват от тази дивергенция е Джефри Гъндлах, ръководител на DoubleLine.

Сега инвеститорите започват да спорят кой е прав? Дали пазарът на акции, или пазарът на облигации. Ако първия греши обаче, това може да свърши много зле за инвеститорите на щатските фондови пазари.