Forexnews.bg
Elliott Management: Налице са всички съставки за срив на пазарите ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 10 Ноември 2017 10:09

MarketVolatilitysignСпоред Elliott Management, един от най-големите хеджфондове в света, с активи в размер на 34 милиарда долара, налице са всички необходими съставки за пазарен срив. Фондът бе основан от Пол Сингър.

По-рано през годината, компанията се подготви за „значимо пазарно събитие“, като набра нов капитал в размер на 5 милиарда долара, само за около 24 часа.

„Пазарите са в нещо като мечтана земя“, според анализатори от мениджърския фонд.

Фондовите пазари, регистрираха нови исторически рекорди през тази седмица, като S&P 500 завърши вчерашния ден при най-висока стойност. Вчера обаче, показателя отбеляза първия си по-сериозен признак на слабост от много време насам.

„Текущата стабилност, няма как да се задържи“, коментира Елиът, в писмо към клиентите на своя фонда. „Монетарната политика бе извънредна и края на този период ще има последици за цените на активите. Въпрос на време е да се видят тези последици“.

Елиът заяви, че не е сигурен накъде ще се насочи пазара, като трябва да се има в предвид, че компанията предвижда нещо лошо да се случи от известно време, като такова нещо все още не се случва.

В последното си писмо, Елиът заявява, че са налице всички предпоставки за пазарен срив:

„Свръхоценен пазар на активи, финансиран с прекомерен размер на дълг;
“Матрица, разчитаща на висок ливъридж при трейъдърите.
„Техническа, или ситуационна акселерация.

„Настоящата историческа ситуация, не се случва за пръв път, като много от елементите сме ги виждали вече преди 2017-та година. Смятаме обаче, че пазарите не се влияят от историята и са в нещо като мечта. Ако и когато се събудят, инвеститорите и трейдърите, могат и да не харесат това, което ще видят“, според Елиът.

Елиът управлява средства на стойност 34.1 милиарда долара към 1-ви октомври, според писмото. Фондът е донесъл доходност за инвеститорите от едва 6.8% от началото на годината до септември.