Forexnews.bg
Марио Драги ще завърши мандата си без повишение на лихвите? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 09 Ноември 2017 11:24

draghi-2Марио Драги, може и да е изпуснал шанса си за повишение на лихвите, като президент на ЕЦБ. Поне на такова мнение е икономист от Nordea Bank.

ЕЦБ едва ли ще повиши нивото на лихвите до декември на 2019-та година, според Холгер Сандте фон Герих от финансовата институция. Специалистът досега очакваше повишение на лихвите през първото тримесечие на тази година.

Предвид на факта, че мандатът на Драги изтича през октомври на 2019-та година, то според фон Герих, Драги няма да има възможността да повиши нивото на лихвите в ЕЦБ.

И докато ЕЦБ, се съгласи на миналото си заседание да продължи с програмата си за обратно изкупуване на активи, поне до септември на 2018-та година, при темпове от 30 милиарда евро на месец, от там също така заявиха, че стимулите ще продължат, докато инфлацията не се върне, към нормалните си нива от 2%.

От Nordea обаче, са на мнение, че ниската инфлация ще продължи да тормози икономиката на еврозоната до март на 2019-та година, което ще наложи удължаване на програмата за обратно изкупуване до този месец, макар и при по-слаби темпове от 15 милиарда евро.

Или според финансовата институция, първото повишение на лихвите, ще се направи от наследника на Драги, тримесечие след края на мандата на настоящия ръководител на ЕЦБ.

До колко обаче, може да се разчита на прогнози на финансова институция и анализатори, които очакваха лихвите да бъдат повишени в началото на тази година, предстои тепърва да видим.