Forexnews.bg
Карни: БРЕКЗИТ ще ограничи експанзивната политика на АЦБ ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Ноември 2017 11:11

paundПрез изминалата седмица, станахме свидетели на интересен феномен – английската централна банка повиши лихвите за пръв път от близо десетилетие насам, а британската валута се срина спрямо останалите основни валути.

Противно на логиката, при повишение на лихвите, националната валута да расте, поевтиняването на паунда се обяснява с очакванията, че АЦБ няма да повиши скоро лихвите.

Свидетелство за това се даде от последното изказване на Марк Карни. Ръководителят на централната банка заяви в специално интервю, че несигурността свързана с БРЕКЗИТ, може на практика да нарани британската икономика в краткосрочен план и по този начин да ограничи възможностите на централната банка за по-нататъшни повишения на лихвите.

Карни предупреди още, че най-засегнати от повишението на лихвите, ще са британците, теглили ипотечни кредити за закупуването на имот. Това е много вероятно, да направи имотите във Великобритания още по-недостъпни.

„Смятаме, че производителността на британската икономика ще се повишава през следващите няколко години, но не с темповете от последните години, заради БРЕКЗИТ“, предупреди още Карни.

Бизнесът, в момента е заел изчаквателна позиция и следи отблизо какво ще бъде договорено между ЕС и Великобритания, във връзка с напускането на ЕС.

Налице е достигането на пик на бизнес инвестициите след референдума, но не при нива, каквито бихме могли да виждаме, ако страната не бе гласувала за напускането на ЕС, смята още ръководителят на централната финансова институция.

Коментарите на Карни, стават реалност малко преди следващия рунд в преговорите между ЕС и Великобритания, по повод на БРЕКЗИТ, който ще стартира през тази седмица.

БРЕКЗИТ е само на 508 дни разстояние, но за повечето бизнеси, техните аларми са настроени за много по-рано, според пазарни наблюдатели. Около 10% от британския бизнес, вече започва бавно да репозиционира бизнеса си и да премества работната си сила извън Великобритания.