Forexnews.bg
Драги: Криптовалутите не са достатъчно зрели, за да бъдат регулиране ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Октомври 2017 08:49

draghi-2Явно на ръководителя на ЕЦБ – Марио Драги, му стана скучно, или пък просто иска да отклони вниманието на пазара, след като направи коментар за криптовалутите. Всички погледи са насочени към Драги, в търсене на потенциални признаци за това каква ще е бъдещата политика на ЕЦБ относно монетарните стимули. Драги обаче, ги изненада.

„Криптовалутите, като биткойна, не са достатъчно „зрели“, за да бъдат регулирани“, коментира Драги. Според него, към дигиталните валути, трябва да се подхожда с особено внимание, във връзка с потенциалните рискове, свързани с тях.

До този момент, различните регулатори, приемат различен подход към криптовалутите. Той варира широко от признаването им от Япония, до забраната на ICO-та в Китай, както и затварянето на крипто-борсите.

„Подобно на всяко ново нещо, хората имат огромни очаквания. Също така обаче и несигурността е огромна. В момента, смятаме, особено по отношение на биткойна и останалите криптовалути, че технологията не е достатъчно зряла, за да е обект на нашето внимание“, коментира Драги.

Драги заяви, че докато иновацията трябва да бъде приветствена, инвеститорите трябва да са наясно с всички рискове, свързани с нея.

„Един от уроците от голямата финансова криза е, че финансовата иновация, в този случай финансовата технологична иновация... трябва да е обграждана от много внимание за потенциалните рискове“, заяви още Драги.

През изминалия месец, в официално изявление към Европейския Парламент по икономически и монетарни въпроси, Драги заяви, че ЕЦБ няма компетенцията да регулира криптовалутите.