Forexnews.bg
Дж. Даймън: Лоши политики, задържат ръста на щатската икономика ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Септември 2017 08:35

usa„Вярвам, че щатската икономика расте с 2%, въпреки лошите политики, които се провеждат“, коментира Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan Chase, по време на специална финансова пресконференция, организирана в Ню Йорк.

Това бе второто противоречиво изказване на експертът, след като вчера заяви – че биткойнът е „измама“ и изпрати криптовалутата към загуба от над 10%.

„Направих списък. Не можем да строим мостове. Отнема около 10 години да се построи мост. Не обучаваме децата си в училище. Корпоративната данъчна система е невероятно неконкуретна, като кара капиталите и мозъците да поглеждат към чужбина. Нашата имиграционна система кара мозъците да изтичат. Трябва да направим всичко възможно, да задържим хората, получили добри дипломи в САЩ. В допълнение хората на възраст между 25 и 55 години са по-малко с 10% спрямо 30 години преди. И не ми казвайте, че това е новото нормално. Има нещо гнило в цялата система.“

Според Даймън, ако САЩ „направи нещата правилно“, икономиката на страната ще расте с 3%.

„Ръстът, между другото, който имахме през последните осем години е средно малко по-малко от 2%, това е около половината от нормата. Добре, възстановяването е дълго, но е наполовина на това, което е налице при подобен цикъл“, смята още Даймън.

Друг фактор, който възпира щатската икономика, по пътя към по-нормален ръст е „изтискването“ на малкия бизнес.

Според Даймън, администрацията на Тръмп, върви по правилния път. Но нагласите, новият президент, да посрещне очакванията намаляват. Това не означава, че Тръмп няма да се опита, но е много по-малко вероятно да успее.