Forexnews.bg
EUR/GBP привлекателен за скъсяване ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Юли 2017 10:11

britishПаундът регистрира повишение през изминалата седмица, спрямо долара, следствие на перспективите за свиване на монетарната политика във Великобритания, в съчетание със залог за по-слабо агресивна политика от страна на Фед.

Британският паунд, достигна едноседмичен връх в петък и продължи да се търгува при относително високи нива, спрямо долара, въпреки икономическите данни, които се оказаха под средните очаквания и подновените неясноти около Брекзита.

Валутната двойка GBP/USD продължи с ръста си и през първия ден на новата седмица, след като приключи в петък при нива от над 1.30. Рано тази сутрин, британската валута се търгува близо до следващото ключово психологическо ниво от 1.31.

Паундът поскъпна и спрямо останалите основни валути, като японската йена и швейцарският франк.

„Къса позиция в EUR/GBP, продължава да изглежда привлекателна, дори и въпреки, наскорошното поевтиняване на двойката. Продължаваме да виждаме по-добро съоитношение риск-доходност в дългите позиции на паунда“, коментираха анализатори от Nomura.

Според банката, налице е добър потенциал за скъсяване на еврото, предвид на срещата на ЕЦБ през следващата седмица, и високите очаквания за по-голяма агресивност от страна на банката.

В допълнение от Nomura, очакват британската централна банка да повиши лихвите през август. За сравнение, едва 57% от пазарните участници, прогнозират повишение на лихвите от британската банка, с 25 базисни пункта, до края на годината.

Анализаторите от Citigroup обаче, изразяват противоположно мнение и не смятат, че АЦБ, може да си позволи да повиши лихвите в настоящата среда на несигурност и забавяща се икономика.