Forexnews.bg
Акциите могат да се сринат, освен ако Йелън не произведе чудо ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Юли 2017 08:15

ap280869892811 0Фед затвърди позицията си, че ще започне да намалява рекордния си баланс, в размер на над 4 трилиона долара през тази година. Това обаче, не притесни особено фондовите пазари, като индексът на сините чипове Dow, регистрира през тази седмица нов рекорд.

Дали инвеститорите си мислят, че Фед може да изтегли ликвидност от пазара, без това да засегне компаниите? Явно да...

Защото, в противен случай, щяха да се притесняват, а не да купуват акции „като за последно“. Инвеститорската памет, е доказала не веднъж и два пъти, че е краткосрочна и бързо забравя.

Трейдърите, явно забравиха до какво доведе програмата за обратно изкупуване на активи, която е и основната причина за рекордния баланс на Фед.

Възниква въпросът, ако стимулите инициираха силен и параболичен ръст за индексите, защо не се приема обратното – намаляване на баланса на Фед, може да доведе до силна корекция за щатските индекси?

Балансът на Фед нарасна от под 1 трилион долара, до около 4.5 трилиона долара. В същото време, продължаващия възторг на щатските фондови пазари, е в известна степен, недоумителен.

В допълнение, политиката на намаляване на баланса на Фед, ще доведе сам по себе си, до увеличаване на лихвите, което ще засегне сериозно резултатите на щатските компании, както и компании с високи нива на дълг.

Тоест, напълно е възможно да се задейства една низходяща спирала, която да нарани сериозно щатските индекси.

Явно инвеститорите са забравили старото правило - „няма безплатен обяд“. И въпросът е, дали сега няма да им бъде представена сметката.

 

Коментари  

 
0 #1 Г.П. 2017-07-14 09:30
Преди криза винаги има еуфория, а когато има еуфория никой не поглежда към рисковете.
Цитиране