Forexnews.bg
Еексперт: EUR/USD може да поевтинее до 1.04, а GBP/USD – до 1.20 ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Юли 2017 06:42

euro-coins-and-banknotesЕврото поскъпна до нива близки до психологическата граница от 1.1500, но не всички експерти са убедени в по-нататъшния ръст за единната валута.

Щатският долар, изглежда готов да се отърси от загубите, реализирани след изборната победа на Доналд Тръмп, смятат стратези от Amherst Pierpont.

Слабият долар, може да е готов да направи „обратен завой“, сега когато има потвърждения за повишение на лихвите. Валутата достигна вчера четири месечен връх спрямо йената, като поскъпва и спрямо кошницата от останалите основни валути.

Доларовият индекс се повиши леко до 96.08 пункта, но все още е с 6% под нивата си от началото на годината. През последното тримесечие на миналата година, щатската валута поскъпна със 7%, следствие на очакванията, че политиките на Тръмп, ще стимулират щатската икономика.

От началото на годината, доларът поевтиня с 8% спрямо еврото, както и с 13%, спрямо мексиканското песо.

Според анализаторите обаче, инвеститорите започват да гледат отвъд Вашингтон, за подкрепа за зелените пари. Би следвало, щатската валута да последва лихвите по държавните облигации, които се повишиха.

В допълнение, Фед се очаква да започне да намалява баланса си, което само по себе си ще предизвика по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви и съответно, би следвало да оскъпи долара.

„Смятам че сме при обръщащ момент, след като преминахме от крайно свръхкупени нива до свръхпродадени“, коментира Робърт Синче, главен инвестицонен стратег в Amherst Pierpont. „Мисля, че от тук нататък ще станем свидетели към връщане на позитивната за долара среда. Очакваме поскъпване на долара с между 3 и 4% къто цяло. Виждам еврото да се насочи към 1.04 спрямо долара, а паунда – до нива от 1.20“, прогнозира още експертът.

Лихвите по щатските облигации, се повишават от края на юни. Тези по 10-годишните облигации например, се повишиха от 2.12% на 26-ти юни до 2.38% вчера.

Част от причината за поскъпването на еврото, бяха по-агресивните коментари от страна на ЕЦБ – Марио Драги. И докато все още не е ясно, каква част от очакванията ще се материализират, във връзка с политиката на ЕЦБ, Фед най-вероятно ще продължи да повишава лихвите.

Повече яснота, относно бъдещата политика на Фед, се очаква да се внесе в петък, когато ще бъдат изнесени данните за инфлацията в САЩ, както и за продажбите на дребно, в най-голямата световна икономика.