Forexnews.bg
Том Лий: Биткойнът може да поскъпне до 20 000 до 2022 година ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Юли 2017 08:00

bitcoin-e1466596991401Бумът на криптовалутите и рекордното им поскъпване, до голяма степен е за сметка на златото, коментира Том Лий, управляващ директор на Fundstrat Global Advisors.

Силното поскъпване, съответно от 172% при биткойна и над 3200% при етериумът, до голяма степен са за сметка на златото, според експерта.

За последно биткойнът се търгува при нива от малко на 2 600 долара, а етериумът – при 266 долара. Първата криптовалута, отбеляза исторически рекорди при нива от около 3000 долара през юни, а втората – при нива от близо 400 долара.

Лий, добавя още, че броят на новодобавените биткойни, се забавя сериозно през изминалата година, до 4.4% от общия, спрямо 9.3% година по-рано. Очаква се по-нататъшно забавяне в предлагането на биткойна, което може да инициира дори още по-голямо повишение в бъдеще.

От друга страна, Лий допълва, че предлагането на златото, се е повишило „сериозно“ от 2009-та година насам. Към момента то е при рекордните 3 100 метрични тона.

„Криптовалутите канибализират търсенето на злато“, написа Лий, в писмо към клиентите на ръководената от него финансова институция в края на миналата седмица. „Биткойнот заплашително се превръща в новия начин за съхранение на стойност. Инвеститорите би следвало да идентифицират стратегии за да се възползват от новия потенциал при криптовалутите“, смята още Лий.

Лий има една много оптимистична прогноза за инвеститорите в биткойн. Според базовия сценарий на анализатора, възможно е стойността на биткойна да се повиши до 20 000 долара до 2022 година. В най-оптимистичния сценарий обаче, биткойнът може да поскъпне до 55 000 долара.

“Според нашия модела, стойността на златото, ще се запази сравнително статично спрямо ръста на биткойна“, коментира Лий.

Един потенциален фактор, който може да доведе до избухване в стойността на криптовалутите, може да са потенциални покупки на криптовалути, от страна на централните бани. Сумарната капитализация на биткойн в момента е около 42 милиарда долара. И ако тя се повиши до 500 милиарда долара, напълно е възможно, в играта да се включат и централните банки, смята Лий.

“Централните банки, вече гледат към тази възможност“, коментира Лий. „Според нас, това може да е истински фактор за промяна на играта“.