Forexnews.bg
Доларът при седмичен връх ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Декември 2018 10:02

currencyДоларът се намираше близо до едномесечния си връх спрямо основните си конкуренти в сряда, подкрепен от отскока на доходността на държавните облигации на САЩ и отслабването на паунда, тъй като продължава да се бори с несигурността около Brexit, обобщава „Ройтерс".

Зелените пари поскъпнаха, тъй като като доходността на дългосрочните държавни дългови книжа на САЩ се отдалечиха от тримесечното си дъно. Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути нарасна до 97.387 пункта спрямо нивата при затварянето на търговията във вторник, след като в един момент през нощта се повиши до 97.545 пункта, което беше най-високото ниво от 13 ноември насам.

"В допълнение към по-високата доходност на облигациите, отслабването на паунда дава ключов тласък на долара", каза Юкио Ишиджуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио. Според него, с разговорите по Brexit, които очевидно се насочват към задънена улица, се оказва златна възможност за спекулативните участници на пазара, за да натиснат паунда.

Британската валута направи голям удар в началото на седмица, след като премиерът Тереза Мей обяви, че ​​може да забави парламентарния вот за сделката си по Brexit.

Паундът пострада още във вторник след медийни съобщения, че колегите на Мей в парламента обявиха, че тя разполага с достатъчна подкрепа, за да внесе за гласуване вота за договорената сделка по Brexit.

Британската валута нарасна с 0.15%, до 1.2505 щатски долара, след като се понижи до 1.2480 американски долара за една нощ, което е най-слабото ниво от април 2017 г. насам. Паундът загуби 1.7% от началото на тази седмица.

Еврото излезе от сянката и се иши до 1.1330 долара, след като спадна с 0.3% предишния ден.

Китайският юан бе по-стабилен в офшорната търговия, до 6.886 юана за долар, като увеличи печалбите от предходния ден.

Юанът спечели във вторник след новината, че Пекин и Вашингтон обсъждат следващите стъпки в търговските си преговори.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза пред "Ройтерс" във вторник, че ще се намеси по делото на министерството на правосъдието срещу висшия мениджър на китайската Huawei Technologies, арестуван в Канада, ако това ще бъде в полза на интересите на националната сигурност и ще помогне бъда приключени търговска сделка с Китай.

Австралийският долар, който е показател за рисковите настроения, се повиши с 0.2%, до 0.7217 щатски долара.

Доходността на 10-годишните държавни облигации достигна 2.886%, като продължава да се отдалечава от най-ниските си нива.

Доходността беше спаднала до тримесечно дъно от 2.825% в началото на седмицата, след коментарите на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед), че има основания да се вземе решение за забавяне на програмата за подпомагане на икономиката.

"Фед успя да нормализира паричната политика през последните пет години. Но през следващата година най-вероятно вече няма да може да пренебрегва икономическите сътресения както в страната, така и в чужбина", коментира за „Ройтерс" Дайсуке Каракама, главен пазарен икономист в Mizuho Bank в Токио. Според него, доходността на щатските облигации и доларът биха могли да се насочат към низходящ тренд през 2019 г., като се слезе дори до ниво от 100 йени за долар.

В сряда щатският долар остана стабилен на 113.435 йени , след като достигна седмичен връх от 113.52 йени.

Източник: Infostock.bg