Forexnews.bg
Доларът се понижи рязко ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Декември 2018 10:43

CURRENCY1Доларът се понижи рязко с почти половин процентен спрямо еврото и йената в понеделник, след статистиката за пазара на труда в САЩ, която засили очакванията, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да спре програмата си за затягане на паричната политика след вероятното повишаване на лихвите през следващата седмица.

Китайският юан спадна след публикуването на статистическите данни за търговията и инфлацията през изминалия уикенд, а бригтанският паунд достигна 11-седмичен минимум еврото, заради очакванията, че договорът за напускане на Европейския съюз от Великобритания, съгласуван с Брюксел от британския премиер Тереза ​​Май, ще бъде отхвърлен във вторник .

Щатският долар поевтиня с 0.3% спрямо йената, до 112.43 ейени, доближавайки се да достигнатия в четвъртък минимум от 112.23 йени за долар.

Броят на заетите в икономиката на САЩ, с изключение на селскостопанския сектор през ноември, се е увеличил със 150 000, докато анализаторите са очаквали ръст от 200 000, а инфлационният показател за почасовото заплащане отчита нарастване с 0.2%, вместо очаквания ръст от 0.3%. Това увеличава шансовете за прекъсване на програмата за затягане на паричната политика от Фед.

На фона на отслабващия долар еврото се повишава с 0.5%, до 1.1435 щатски долара.

Британският паунд също се повиши спрямо долара с 0.2% до 1.2751 щатски долара. Спрямо еврото паундът се търгува на нива от около 89.70 пенса за едно евро, доближавйки се до минималната стойност от края на септември.

Китайският юан зае отбранителна позиция, тъй като слабата статистика показва продължаващо охлаждане на втората по големина икономика в света.

Износът на Китай през ноември е нараснал сачо с 5.4% на годишна база, показвайки най-лошия резултат от март досега и е доста под прогнозата за 10% от анкетираните от „Ройтерс" анализатори, което е още един индикатор за отслабването на световното търсене.

Затова пък вносът е нараснал с 3%. Това са най-бавните темпове на растеж от октомври 2016 г. насам, които са значително по-ниски от очакванията за повишение с 14.5 на сто.

В понеделник в азиатската търговия юанът се търгува близо до 6.8985 юана за един долар, след като при откриването на търговията спадна с 0.2%.

Източник: Infostock.bg