Forexnews.bg
Фючърсите сочат загуби при отваряне на пазарите ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Декември 2018 08:12

stock-crashФючърсите на американските акции се понижиха по време на първия ден и азиатската търговия, следствие на потенциалното нарастване на напрежението между Вашингтон и Пекин и данните, че китайската икономика остава под натиск. Американските държавни облигации поскъпнаха, а доларът поевтиня.

Акциите паднаха от Сидни до Хонконг, а фючърсите сочат по-слабо отваряне за Европа и САЩ в понеделник с около 1%.

Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации се понижи до 2,83%, най-ниското й ниво от четири месеца. Спадът на настроението в началото на седмицата, беше продиктувано от новината, че китайският вицепремиер е изразил знак на протест срещу арестуването на главния финансов директор на Huawei Technologies. В допълнение негативни данни посочиха към забавяне на китайската икономика.

Настроенията на финансовите пазари бяха изключително нестабилни през последните седмици, като опасенията от забавянето на световната икономика се бориха с очакванията за забавяне на политиката на повишение на лихвите от страна на Фед.

"Докато не видим някакво решение на безизходицата, едва ли ще се върнем към пазарите", коментира Кайл Рода, анализатор в IG Group Holdings Plc, цитиран от Bloomberg TV.

Данни от петък посочиха забавяне на пазара на труда за ноември. Това бе позитивен сигнал за всички, които залагат за по-слабо повишение на лихвите от страна на Фед през следващата година.

Федералният резерв вече е в период на "затъмнение", като не планирани публични изказвания преди заседанието си за политиката си от 18-19 декември.

"Нямам причина за оптимизъм" по въпроса за търговията, каза Хонг Гьоти, основател на HG Research, за Bloomberg TV от Сингапур.

Иначе, индийската рупия падна заедно с акциите и облигациите в страната, тъй като резултатите от изборите сочат сериозни предизвикателства пред настоящия управляващ Наренда Моди, по време на изборите догодина.

Петролът се стабилизира след ралито в петък, предизвикано от ОПЕК и неговите съюзници, които се съгласиха за съкращения в производството.

Във Великобритания предстои гласуване по повод на сделката за раздялата с ЕС, като Тереза Мей, може да изправена пред опоненти в собствената си консервативна партия.

Европейската централна банка може да приключи окончателно с покупките на активи на заседанието си в четвъртък.

Японският индекс Topix загуби 1.8% рано тази сутрин, докато австралийският индекс се понижи с 2.1%. Индексът Hang Seng понижи стойността си с 1.5%, а шанхайският основен индекс - с 0.9%€

Фючърсите на индекса S&P 500 сочат отваряне с 0.7% на минус, а тези на европейския Euro Stoxx 50 загубиха 1.3%.

Йената поскъпна с 0,2% до 112,42 йени за долар. Офшорният юан се понижи с 0,3% до 6,9026 за долар. Индексът на Bloomberg Dollar Spot Index падна с 0.1%. Еврото се повиши до нива от 1.1428 долара. Паундът нарасна с 0.1% до 1.2743 долара.