Forexnews.bg
Ръст за щатските индекси, S&P 500 завърши над 2 700 пункта ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 16 Ноември 2018 09:16

stock-market1Щатските индекси завършиха вчерашната борсова сесия с повишение, водени от ръста на финансовите компании. Индексът Dow добави над 200 пункта, или 0.8%, докато широкия щатски индекс се повиши с 1.1% до 2 730 пункта.

С най-голям принос за ръста имаха акциите на Apple и JP Morgan, които добавиха по над 2% към стойността си.

Компаниите от банковия сектор представиха добри резултати по време на борсовата сесия. Акциите на Bank of America поскъпнаха с 2.5%, а тези на SPDR S&P Bank ETF прибавиха 1.7% към стойността си.

До голяма степен новината от предния ден, че Уорън Бъфет е повишил позициите си във финансовия сектор, като е инициирал нова позиция ва JPM, съдейства за поскъпването на акциите на банките.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отчете понижение до 3.107%, а тази по 30-годишните облигации се повиши до 3.356%. Все още нивото на доходността е под психологическата граница от 3.25%, чието преминаване се смята, че може да доведе до проблеми за финансовите пазари.

Всъщност щатските индекси стартираха на отрицателна територия, но не успяха да се задържат под психологическата граница от 2 700 пункта и в крайна сметка приключиха с добри повишения.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че на всяко следващо заседание на Централната банка може да се очаква да бъде взето решение за ново повишаване на лихвените проценти.

Пауъл каза още, че увеличението на митата може да спре растежа на инфлацията, подхранвайки едновременно с това инфлацията.

На валутните пазари индексът на долара, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете ръст от 0.27% до 97.06 пункта.

Цената на златото прибави 0.3% към стойността си, като се търгуваше на ниво от 1 213.80 долара за тройунция.