Forexnews.bg
Раздвижване покрай BREXIT изпрати еврото и лирата нагоре ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 15 Ноември 2018 10:41

currencyДоларът отслабна в четвъртък спрямо паунда и еврото, които се повишиха след като премиерът на Великобритания спечели одобрението на кабинета за предложения проект за сделка по Brexit с Европейския съюз, но печалбите при двете валути бяха ограничени, заради опасенията дали този план ще спечели парламентарно одобрение.

Премиерът Тереза ​​Мей получи подкрепата от министрите си за сделка за развод с Европейския съюз в сряда, с което подкрепи еврото и паунда да нараснат съответно с 0.8% и 1.2% спрямо долара в края на вчерашния ден.

Проектът за излизане на Великобритгания от ЕС, договорен по принцип във вторник, ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС със сделка, която избягва т. нар. "твърд Brexit". Но главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние предупреди, че пътят за осигуряване на плавен изход за Обединеното кралство е все още дълъг и потенциално труден.

Индексът на долара, който показва съотношението на американската валута спрямо шестте основни валути, спадна леко до 96.87 пункта, и остана под 16-месечния си пик, достигнат в понеделник.

Неотдавнашната корекция на доларовия индекс се дължи на ралито на еврото и паунда, които заедно имат тежест около 70% в индекса.

Независимо от нарастването си в четвъртък, анализаторите все още виждат силна подкрепа за "зелените пари" в условия на по-голяма загриженост за Brexit и запазващото се глобално напрежение в търговията.

Паундът спечели 0.06% спрямо долара, като нарасна до 1.3002 щатски долара за един паунд.

"Приемането на проектозакона за излизане от ЕС от парламента, ще бъде изключително предизвикателно и затова виждаме печалбите от британската лира ограничена до 1.3 щатски долара", коментира за „Ройтерс" Ред Атрил, ръководител на валутните анализи в Националната банка на Австралия.

Той каза още, че позициите на долара остават силни, подкрепени от силната американска икономика и нарастващия натиск върху заплатите, което ще накара със сигурност Федералният резерв на САЩ да увеличи лихвите през декември и още два пъти до средата на 2019 година.

"Повишението на лихвите през декември, а следващото, което най-вероятно ще бъдат през март следващата година, ще поддържат долара стабилен", подчерта Атрил.

Еврото затвърди 0.15% си печалба, до 1.1328 щатски долара. По-нататъшните печалби обаче най-вероятно ще бъдат заглушени, тъй като търговците не желаят да поставят бичи залози, след като Италия отново представи проектобюджета си за 2019 г. на Европейската комисия без промяна за дефицита. През октомври той беше отхвърлен, защото нарушава правилата на Европейския съюз за фискалната политика.

Спрямо японската йена доларът загуби 0.13%, до 113.47 йени. Японската валута беше на печалба през предходните две сесии спрямо долара. Но инвеститорите смятат, че доларът все още остава най-предпочитаната валута в условия на пазарни сътресения и изпреварва по този показател сигурността на йената и швейцарския франк.

Адам Коул, главен валутен анализатор в RBC (Royal Bank of Canada), смята, че основен фактор в подкрепа на двойката долар/йена е появата на нови купувачи- местни инвеститори, които купуват американски облигации и напускат хедж фондове.

Австралийският долар поскъпна с 0.55% и се търгува на ниво от 0.7275 щатски долара, след като в четвъртък бяха обявени по-силни от очакваните данни за пазара на труда, от който стана ясно, че има нарастване на заетостта.

Източник: Infostock.bg