Forexnews.bg
Надежди за сделка по БРЕКЗИТ оскъпиха паунда и еврото ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Ноември 2018 09:26

euro-coins-and-banknotesЕврото и паундът се покачиха в сряда, след като доверието на инвеститорите се повиши от новините, че Великобритания е договорила проект за развод с Европейския съюз след повече от година разговори. С поскъпването на еврото и паунда инвеститорите реализираха печалби от щатския долар, който се покачи до 16-месечен връх в понеделник.

Индексът на долара, който е показател за стойността му спрямо шестте основни валути, достигна 97.03 пункта в сряда, което е с 0.28% под нивото от вторник. Измерителят достигна 16-месечен връх от 97.69 пункта в понеделник.

Разпродажбите на долара са предизвикани от повишеното очакване на инвеститорите около потенциалната сделка за Brexit, а не поради влошаване на американската икономика. Еврото и паундът формират около 70% от теглото на индекса на щатския долар.

"Не се заблуждавайте от изтеглянето на инвеститорите от американския долар ... почти всички основни валути се възстановиха поради местните фактори, а не поради промяна на апетита към щатския долар или заради промяна на икономиката на САЩ", препоръча Кати Лиен, управляващ директор на валутните анализи в BK Asset Management.

Лиен очаква доларът да се повиши още повече на гърба на стабилната икономика на САЩ, повишаването на лихвените проценти и оформящото се мнение, че доларът е най-сигурно убежище в момент на пазарни сътресения.

Британският паунд се търгуваше на ниво от 1.3006 щатски долара в сряда, нараствайки с 0.25%, тъй като търговците намалиха месните залози, след като Великобритания и Европейският съюз се съгласиха с предварителен текст, който ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС с сделка, която избягва хаоса от т. нар. "твърд" Brexit.

Предизвикателството пред британския премиер Тереза ​​Май сега е да убеди парламента, че е постигната изгодна сделка, и най-вече привържениците на „твърдия" Brexit, които я обвиниха, че се е подчинява на ЕС. Британският кабинет ще заседава днес в 14:00 часа по Гринуич, за да разгледа проекта за споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

"Високото доходност със сигурност се е върнало при паунда, но трябва да видим повече подробности от проекта за сделка, а Мей се нуждае от подкрепата на нейните министри", каза за „Ройтерс" Майкъл Маккарти, главен пазарен анализатор за дилърската компания CMC markets.

Маккарти отбеляза, че макар да има още много възможности за по-нататъшно повишаване на паунда, би било разумно да се изчака, докато не се появи по-ясна картина.

Очаквайки повишаване на положителните настроения около евентуалната по-ясна картина за сделката по Brexit, еврото спечели 0.14% в сряда и се търгува по 1,1305 щатски долара. Печалбата на еврото беше ограничена от притесненията относно предложенията на Италия за бюджета и по-слабите от очакваните германски данни за доверието на инвеститорите, коментираха търговците.

"Италия все още грижа за търговците и затова може да се очаква по-голяма несигурност в еврозоната. Възможно е латинската драма да заглуши печалбите на еврото", добави Маккарти.

Единната европейска валута загуби 0.15% спрямо паунда и се търгуваше по 0.8690 паунда. Еврото се понижи до 6.5-месечно ниски ниво спрямо паунда, до 0.8653 паунда за едно евро във вторник.

Доларът поскъпна с 0.11% спрямо йената в сряда и се търгува на ниво от 113.93 йени. Японската валута достигна 6-седмично дъно от 114.20 йени в понеделник.

Източник: Infostock.bg