Forexnews.bg
Доларът с 16-месечен връх ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Ноември 2018 09:44

CURRENCY1Доларът се търгува малко под 16-месечен връх спрямо кошница от основни валути във вторник, като се възползва от потоците "безопасно убежище"*, предизвикани от политическата несигурност в Европа и страховете от глобално забавяне на икономиката.

Доверието на инвеститорите е ерозирало от продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, страховете от липсата на сделка по Brexit и от задълбочаващия се конфликт между Рим и Европейския съюз по отношение на бюджетния дефицит на Италия.

Към тази латинска драма се добавя и мнението, че ръстът на корпоративните печалби е достигнал най-високата си стойност при нарастващите разходи по кредити. Акциите на Уолстрийт паднаха в понеделник, което се дължи най-вече на технологичните акции. Мечите настроение се настаниха в азиатската търговия.

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта през декември, а до средата на 2019 г. ще последват още две увеличения, тъй като перспективите за нарастване на икономиката са добри.

Индексът на долара, който е показател за стойността на зелените пари спрямо шестте основни валути, достигна 97.5 пункта, отстъпвайки от 16-месечния си връх от 97.69 пункта, достигнат в понеделник.

"Доларът спадна от 16-месечния си пик, достигнат заради определянето на щатската валута като сигурно убежище в условия на криза, което се дължи на спадналите цени на акциите, както и от големите разпродажби на еврото и паунда", коментира за „Ройтерс" Ник Туидале, главен оперативен директор на Rakuten Securities.

Японската йена се търгуваше на ниво от 113.99 йени за щатски долар във вторник, след като зелените пари поскъпнаха с 0.1% спрямо йената. Японската валута достигна 6-седмично дъно от 114.20 йени в понеделник.

Доларът е бил предпочитан като валутно убежище пред йената поради различията в паричната политика на Фед и Японската централна банка, която се очаква да запази за известно време твърдата си парична политика заради упоритото забавяне на инфлацията.

Анализаторите обаче смятат, че йената ще се засили, ако глобалните рискови настроения се влошат благодарение на потоците по "безопасно убежище". Йената ще бъде по-сигурна отколкото долара, ако корекцията на акциите продължи. „При този сценарий виждаме спад на долара спрямо йената", прогнозира Туидале.

Паундът направи слабо рали в Азия и се търгува на ниво от 1.2879 щатски долара, като спечели 0.28%. Британската валута се е понижил спрямо долара през последните три сесии и е отчела най-големия си спад в понеделник спрямо долара от 21 септември насам.

Настроенията на инвеститорите към паунда се понижиха, тъй като нараснаха съмненията по отношение на способността на министър-председателя Тереза ​​Май да спечели подкрепата на Европейския съюз или на собствената си държава за сделка по Brexit.

След по-малко от пет месеца, когато Великобритания ще напусне ЕС на 29 март, преговорите продължават да зациклят, което може да активизира сценария за твърд изход най-вече заради границата между Северна Ирландия и Ирландия, която за Великобритания е вътрешна, но за ЕС е външна.

Търговците на паунда обаче получиха известно насърчение, след като главният преговарящ за Brexit от името на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че основните елементи от текста за излизане на Великобритания от Съюза са готови и ще бъдат представени на британския кабинет във вторник.

Еврото спечели 0.2%, до 1.1243 щатски долара във вторник, след като се понижи с повече от един процент спрямо зелените пари в понеделник.

Проблемът между Рим и Брюксел по отношение на бюджета на Италия за догодина и заложените в него по-високи разходи и съответно по-голям бюджетен дефицит, оказа огромен натиск върху единната европейска валута, която загуби 5.9% от стойността си през последните шест месеца.

Европейската комисия отхвърли италианския бюджет за 2019 г. миналия месец, като заяви, че Рим пренебрегва предишния си ангажимент да намали дефицита на страната. Очаква се правителството на Италия да внесе ревизирана версия на своя бюджет във вторник, което кара търговците да са нащрек относно динамиката на търговията с еврото.

* Безопасното убежище е инвестиция, която се очаква да запази или да увеличи стойността си по време на турболенции на пазара. Безопасните убежища се търсят от инвеститорите, за да ограничат загубите им в случай на пазарни кризи. Това, което изглежда като безопасна инвестиция на един пазар, може да бъде катастрофална инвестиция за друг пазар, така че оценката на инвестициите в безопасно убежище варира и инвеститорите трябва да извършат задълбочен анализ преди да се насочат към него.

Източник: Infostock.bg