Forexnews.bg
Нови сериозни загуби за щатските индекси, Dow губи 600 пункта ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Ноември 2018 09:11

stockАмериканският долар беше най-силно представящата се валута, като отчете силен ръст спрямо всички основни валутни двойки. EUR/USD проби под основните си нива на подкрепа, ускорявайки мечия тренд. GBP остава под натиск, заради несигурността покрай преговорите около Brexit.

Американските акции се понижиха рязко, като Dow загуби 600 пункта, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс АД. Технологичните компании повлякоха индексите, основно заради притесненията за Apple, тъй като инвеститорите продължават да се притенсяват, че една от най-важните продуктови линии в сектора е със слабо търсене, а именно iPhone.

Друг фактор е, че Lumentum понижиха прогнозата си за второто тримесечие, след като един от най-големите им клиенти поиска да намалят значително поръчките, подадени преди това. Lumentum не спомена името на клиента, но Apple е най-големият, според данните на Bloomberg. Акциите на Lumentum спаднаха с 33%, докато Apple спадна с 5%.

Цените на петрола, отново се понижиха, след като президентът Тръмп критикува обявения план на Саудитска Арабия за намаляване на производството. "Надяваме се, че Саудитска Арабия и ОПЕК няма да намалят производството на петрол. Цените на петрола трябва да бъдат много по-ниски въз основа на предлагането!" каза президентът в поредния си туит. WTI падна за 11-ти поред ден, като затвори под $ 60 за барел за първи път от февруари.

GE задълбочи вече резкия си спад. Акциите паднаха с 6.9% до най-ниските си нива от 2009 г., след като изпълнителният директор Лари Кълп не успя да успокои инвеститорите. Той каза, че намаляването на нивата на дълга е основен приоритет пред компанията.

Технологичният подсектор на S&P 500 се търгуваше в територия на корекция, след спад от над 10% спрямо 52-годишния му връх. В рамките на сектора почти 70% от акциите са в корекция.

Индексът на долара достигна връх от 97.58 пункта – най-високото му ниво от 23 юни 2017 г. Щатската валута достигна едногодишен връх и спрямо еврото и швейцарския франк.

Златото продължава низходящия си тренд и поевтиня до най-ниското си ниво от месец. Фючърсите върху ценния метал завършиха надолу с 5.10 долара до 1 203.50 долара за тройунция.

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.