Forexnews.bg
Доларът близо до 16-месечен максимум ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Ноември 2018 10:33

currencyДоларът се ориентира към печалби от миналата седмица и се повиши до 16-месечен връх в понеделник, тъй като търговците очакват от Федералния резерв на САЩ (Фед) да затегнe паричната политика, но паундът остава под силен натиск заради несигурния изход от преговорите за Brexit.

Фед потвърди плана си за повишаване на лихвените проценти с 25 базисни пункта през декември, последвано от още два повишения на до средата на 2019 г. на фона на оптимистичните данни за икономиката и увеличаващите се заплати.

Зелените пари се възползваха също от масовото отстъпление от по-рисковите активи, което се дължи на напрежението в търговията между САЩ и Китай, забавянето на китайската икономика, несигурността около Brexit и противоречията между Рим и Европейския съюз по отношение на проектобюджета на Италия за догодина, който предвижда повишаване на разходите и голям фискален дефицит.

Индексът на долара спрямо другите основни валути отбеляза ръст от 0.1% в понеделник, до 97.02 пункта, което е малко под 16-месечния връх от 97.2 пункта, достигнат на 31 октомври. Индексът на долара продължава да се повишава четвърта седмица по ред, като нарасна с 0.4% само през миналата седмица.

"Индексът на щатския долар нарастваше макар и по-слабо през цялата миналата седмица след резултатите от междинните избори за Конгрес в САЩ. В перспектива движението на щатската валута ще се провокират от развитието на конфликта между Рим и Брюксел около италианския бюджет и преговорите около Brexit", прогнозира Сим Мок Сион, валутен анализатор в Bank of Singapore.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо японската йена, която се понижи до 113.98 йени в понеделник, което е близо до 6-седмичното ниско ниво от 114.08 йени за долар. Американската валута продължава да поскъпва спрямо йената заради различията в паричната политика на Фед и Японската централна банка (BOJ).

И докато Фед е на път да повиши лихвените проценти, BOJ се очаква да запази своята парична политика изключително мека, заради забавения икономически растеж и инфлация.

Увеличаването на разликата в доходността между американските и японските облигации направи долара по-привлекателен от йената, която често се използва като валута-убежище и за финансиране на сделки за изкупуване на облигации.

Британският паунд загуби 0.25%, до 1.2941 щатски долара при нарастващото напрежение в правителството на британския премиер Тереза ​​Май, което е притиснато от двете основни партии в Британския парламент да изготви план за излизане от Европейския съюз.

По-малко от пет месеца, преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март, преговорите все още не са финализирани заради сухопътната граница между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на ЕС.

Четирима британски министри, които подкрепят оставането на Великобритания в Европейския съюз, са на прага да напуснат правителството на Тереза ​​Май заради Brexit, съобщи „Сънди Таймс", добавяйки допълнително напрежение към политическата несигурност.

"Накрая, ЕС и Мей ще сключат сделка. И двете страни искат да сключат сделката, но единственият риск е дали Май все още ще бъде министър-председател. Очаквам паундът да остане относително спокоен в широки граници на търговия", добави Сим Мок Сионг.

Еврото се търгува на ниво от 1.1329 щатски долара в понеделник, което е спад от 0.05% спрямо нивата при затваряне на търговията в петък. Единната европейска валута загуби по отношение на долара през предходните три сесии, тъй като доверието на инвеститорите отслабна заради отрицателното влияние на проектобюджета на Италия върху валутните пазари.

Европейската комисия отхвърли италианския бюджет за 2019 г. миналия месец, заявявайки, че Рим пренебрегва предишния си ангажимент да намали дефицита на страната. ЕС даде на италианското правителство срок до вторник да представи нов преработен проектобюджет за 2019 година.

Освен това ЕС намали прогнозите си за италианския растеж миналата седмица, като добави към притесненията на инвеститорите относно дълга на Италия и перспективата за забавяне на италианската икономика.

Австралийският долар поскъпна с 0.1% спрямо долара до 0.7232 щатски долара. Австралийската икономика се е повишила с повече от 3% през последните две седмици, като се има предвид по-силните от очакваните данни за търговията, според съобщение на Reserve Bank of Australia.

Източник: Infostock.bg