Forexnews.bg
Фед подкрепи сериозно долара ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Ноември 2018 13:51

Federal ReserveДоларът се повиши спрямо еврото и паунда в петък, тъй като Федералният резерв на САЩ (Фед) обяви, че поддържа стабилни лихвени проценти, но потвърди затягането на монетарната си политика, което означава, ще ще увеличава лихвите през декември.

На валутните пазари фокусът на инвеститорите се насочи към разминаването на паричните политики на САЩ и други големи икономики, като например Япония, където лихвените проценти се оказват изключително ниски. В резултат на това, йената слезе близо до 5-седмичното дъно спрямо долара.

Индексът на долара, който измерва съотношението спрямо шестте основни валути, достигна най-високото си седмично ниво от 96.75 пункта.

"Фед изглежда ще повиши лихвените проценти през декември. Те бяха до голяма степен замразени от срива на пазара на акции през октомври ", коментира за „Ройтерс" Ред Атрил, ръководител на валутните анализи в Националната банка на Австралия (NAB).

Той добави, че силата на долара се дължи и на слабото евро, и нервността на паунда през последните няколко сесии на търговията.

Фед увеличи основния лихвен процент три пъти през тази година, а пазарът очаква още едно увеличение на лихвите през декември на фона на стабилна икономика на САЩ, нарастващата инфлацията и ръст на заетостта. Очакванията са Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта, според 75% от анкетираните анализатори от „Ройтерс".

"Предвиждаме още две увеличения през 2019 г .: едно през март и едно през юни", отбеляза Кевин Лоуган, главен икономист в HSBC.

Йената съ съвзе малко след достигнатото 5-седмично дъно спрямо долара, до 111.86 йени за долар в петък. Американската валута спечелил 2.24% спрямо йената през последните 10 търговски сесии, поради различната парична политика на Фед и на Японската централна банка (BOJ).

Докато Федералният резерв е на път да повиши лихвените проценти, BOJ се очаква да запази ултра меката си парична политика поради ниския ръст на икономиката и нарастващата инфлация.

Увеличаването на разлика между доходността на американските и на японските облигации направи долара по-привлекателен залог от йената, която често се използва за валута-убежище при пазарни кризи и за финансиране на сделки.

Междувременно еврото се търгуваше на ниво от 1.1342 долара в петък, като загуби 0.18% спрямо зелените пари. Единната европейска валута спадна с 0,54% в четвъртък, тъй като търговците реагираха на негативни новини от Европейския съюз.

Европейската комисия прогнозира в четвъртък, че италианската икономика ще се развива по-бавно, отколкото Рим мисли през следващите две години, което ще доведе до много по-големи бюджетни разходи и съответно дефицити, отколкото очаква новото правителство.

Проблемът между ЕС и Рим за бюджетния дефицит на Италия и опасенията относно забавянето на икономическия растеж в Европа допринесоха еврото да се понижило с 4.2% спрямо долара през последните шест месеца.

Британският паунд се понижи леко, до 1.3049 долара в петък, след като спечели 2.3% спрямо американската валута от началото на ноември.

Паундът се възползва от нарастващите очаквания на инвеститорите, че Великобритания е близо до постигането на споразумение с Европейския съюз, по-малко от пет месеца преди да напусне Съюза.

Австралийският долар загуби 0.21% и се търгува на ниво от 0.7241 щатски долара, тъй като настроението на инвеститорите беше потиснато от притесненията за нарастващо напрежения в търговската война между САЩ и Китай. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и всички негативни новини за Китай се отразяват зле на австралийския долар.

Източник: Infostock.bg