Forexnews.bg
Фед запази лихвите, далеч по-неутрален е в тона си ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Ноември 2018 09:27

fed-reserveФедералният комитет за парична политика, напълно очаквано единодушно гласува за запазване на лихвите в диапазона от 2% до 2.25%.

Не се споменава за нестабилността, която се случи на финансовите пазари в средата на октомври в изявлението на централната банка. Комисията отбеляза в изявлението, че нивото на безработица "намалява", спрямо заседанието през септември.

В изявлението се отбелязва, че "растежът на фиксираните инвестиции в бизнеса се забавя от бързия си темп по-рано през годината".

На първото си заседание след сътресенията на пазарите през октомври и изборите в средата на тази седмица Федералният резерв гласува да запази сегашното ниво на лихвен процент.

Пазарите смятат, че централната банка ще държи линията на тази среща и вероятно ще повиши лихвите на последното си заседание в края на годината.

Налице са няколко промени в начина, по който членовете на Фед разглеждат икономическите условия. В посока нагоре, комисията отбеляза, че процентът на безработицата "е намалял" след заседанието през септември. Министерството на труда миналата седмица съобщи, че нивото на безработицата е 3.7%, най-ниското от декември 1969 г.

Изявлението обаче отбеляза, че "растежът на бизнес фиксираните инвестиции се е забавил от бързия темп по-рано през годината".

От FOMC потвърдиха, че "икономическата активност се повишава с висока скорост". Ръстът на БВП през тази година възлиза на 3.3% през първите три тримесечия и се очаква да достигне около 3% за последния тримесечен период от 2018 г.

"Не бива да се изненадваме от коментарите, тъй като те са просто обобщение на последните данни", казва Мишел Майер, икономист в Bank of America Merrill Lynch. "Интересното е, че не се споменава за по-слабите данни за пазара на жилища. Освен това не се споменава за срива на фондовия пазар през октомври.

Волатилността се повиши на финансовите пазари от средата на октомври, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл направи изказвания, че Уолстрийт ще продължава с повишенията на лихвите.

"Лихвените проценти все още са стимулиращи, но постепенно се преместваме към точката, където те ще бъдат неутрални", каза Пауъл по време на интервю с PBS. "Може да стигнем до неутрални лихви, но в този момент сме далеч от неутрална точка."