Forexnews.bg
Щатските индекси продължават да се повишават ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 06 Ноември 2018 07:56

stock-crashЕвропейските акции затвориха с понижения в понеделник, като спадът на технологичните и банковите акции засенчи печалбите на петролния сектор.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0.2% до цена от 363.50, след като миналата седмица загуби 0.3%. Седмичен ръст от 3.3% е най-доброто постижение на индекса от декември 2016 г., според Dow Jones Market Data.

Инвеститорите се фокусираха върху признаците на подновеното търговско напрежение, коментираха експерти от ИП Евро-Финанс. В понеделник, китайският президент Xi Jinping описа страната си като отворен пазар и благоразположен вносител, но надеждите за търговска сделка със САЩ са разбити, след като икономическият съветник на Белия дом Larry Kudlow отхвърли идеята в петък.

Американските акции регистрираха смесени резултати, преди актуализацията на политиката на Федералния резерв и междинните избори, които биха могли да променят баланса на властта във Вашингтон.

Междинните избори, на които се очаква демократите да поемат контрол над Камарата и републиканците да поддържат силно влияние в Сената, ще се проведат във вторник.

Щатските борсови индекси завършиха борсовата сесия в понеделник предимно на зелена територия, благодарение на финансовият сектор, съобщава CNBC. Dow Jones добави над 190 пункта към стойността си, или 0.8%, докато широкият S&P 500 нарасна с 0.56% до 2 738.31 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq composite завърши сесията със спад от 0.38% до ниво от 7 328.85 пункта.

Инвеститорите продължават да са притеснени от несигурността по отношение на търговските отношения между САЩ и Китай.

Пазарите очакват и предстоящите междинни избори за Конгрес във вторник, които биха могли да предизвикат сътресения на капиталовите пазари. Очаква се Демократическата партия да си върне контрола върху Камарата на представителите, а републиканците да запазят слабо мнозинство в Сената. Подобен резултат се възприема като положителен за пазарите, тъй като американските акции традиционно се представят добре, когато има разделение на властта между партиите.

Ако републиканците запазят мнозинството си и в двете камари, това би могло да даде на акциите краткосрочен тласък, тъй като ще бъде увеличен шансът за по-нататъшни данъчни съкращения.

Доларовият индекс, който отчита силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се понижи с 0.23% до 96.32 пункта. Миналата седмица достигна до най-високото си ниво от юни 2017 г. насам от 97.20 пункта.

Златото поевтиня минимално с 0.02% до ниво от 1 233 долара за тройунция.