Forexnews.bg
Добри икономически данни подкрепят долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:42

money-768x377Доларът остана стабилен срещу повечето от конкурентите си в понеделник, подкрепен от очакванията за по-строга парична политика в САЩ, докато британският паунд изтри повечето от печалбите си, тъй като инвеститорите очакват яснота около преговорите за Brexit.

Съобщението на "Сънди Таймс", че е постигнатото митническо споразумение между Великобритания и ЕС ще помогне да бъде постигнато общото споразумение за изтегляне на Обединеното кралство от ЕС, беше приветствано от инвеститорите, които изпратиха паунда до 1.3062 долара, което е най-високото ниво от 22 октомври насам.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути е стабилен на 96.50 пункта в понеделник.

Възходът на долара е подкрепен от силния икономически растеж, а анализаторите са сигурни, че Федералният резерв ще повиши лихвите през декември и още два пъти до средата на 2019 г.

Статистическите данни в петък показват, че ръстът на щатните работни места в САЩ рязко е нараснал през октомври, а заплатите са регистрирали най-голямото си га годишно увеличение от 9,5-години насам.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна 3.2% в понеделник, което е повишение спрямо нивата от петък, което се държи на данните за пазара на труда.

"При стабилен пазар на труда, който позволява значим ръст на заплатите, Федералният резерв е на път да увеличи лихвите още на следващото си заседание през следващия месец. Очакваме таванът на лихвените проценти на Федералния фонд да нарасне до 2.50% и 3.50% съответно до края на 2018 г. и 2019 година", коментира Юджийн Леов, валутен анализатор в DBS.

Подобно покачване на лихвите ще помогне на долара да нарасне спрямо японска йена, която се възприема като безопасно убежище в условия на пазарни кризи. Японската валута се търгува стабилно до 113.22 йени в понеделник.

Доларът отслабна с 0.66% спрямо йената през октомври, заради новините, свързани с напрежението в търговията, геополитическите рискове и забавянето на световната икономика, които дадоха тласък на японската валута. "Двойката долар/йена ще последва динамиката на доходността на 10-годишните облигации на САЩ", прогнозира Родриго Катрил, старши валутен анализатор в NAB.

Вниманието на търговците на валута ще е насочено и към междинните избори в САЩ във вторник.

Проучванията на общественото мнение показват голям шанс на Демократическата партия да спечели контрола над Камарата на представителите за следващите две години, без да има практическа политическа власт във Вашингтон, докато Републиканската партия на президента Доналд Тръмп вероятно ще запази контрола си в Сената.

Въпреки облекчението около преговорите за Brexit, подкрепящо апетита за риска на валутните пазари, британският вестник "Телеграф" съобщи, че все още предстои да бъдат преодолени значителни препятствия.

Паундът се смъкна от двуседмичния си връх в азиатската търговия, но се повиши с 0.13% спрямо нивата от края на търговията в петък. Британската валута е загубила 3.7% спрямо долара от началото на октомври.

Положителният настроение около финала на Brexit даде малка подкреа и на еврото в началото на азиатската търговия. Въпреки това, единната валута изтри почти всичките си печалби от миналата седмица и се търгуваше на ниво от 1.1385 долара за едно евро.

Офшорният юан се търгуваше по-ниско спрямо долара, до 6.9123 юана за щатски долар.

Офшорно търгуваният юан спечели срещу зелената валута през последните две сесии, подкрепен от нарастващите надежди, че ще има съществено облекчение на търговското напрежение между Китай и САЩ.

Австралийският долар се търгува по-ниско с 0.14%, до 0.7186 щатски долара за един австралийски.

Източник: Infostock