Forexnews.bg
Английската централна банка запази лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Ноември 2018 15:43

paundАнглийската централна банка запази лихвените проценти стабилни в четвъртък и намекна за малко по-бързо увеличение от очакванията, ако БРЕКЗИТ върви гладко. От там обаче предупредиха, че нещата могат да се променят напълно при трудно излизане от границите на ЕС.

Английската централна банка наруши традицията си на неопределеност, като каза, че планира да запази лихвените проценти на рекордно ниско равнище, докато безработицата не падне до 7% или по-малко, което според нея малко вероятно през следващите три години.

Членовете на паричния комитет на централната банка са гласували единодушно за запазване на лихвените нива при настоящото им ниво от 0.75% на годишна база, след като ги повишиха през август за втори път от финансовата криза насам.

БРЕКЗИТ продължава да е тема номер едно, която най-вероятно ще продължи да предопределя и бъдещата политика по отношение на лихвите в бъдеще. Повечето икономисти не очакват лихвите да бъдат повишени преди средата на следващата година.

"Ако сделката за БРЕКЗИТ вече беше финализирана, то централната банка най-вероятно щеше да повиши лихвите", според Джон Хоуксърт, главен икономист в PwC.

BoE заяви, че потребителските разходи са се представили по-добре през последните месеци, отколкото се е очаквало, но бизнесът не възстановява инвестициите си, в среда на доминираща несигурност.

Премиерът Тереза ​​Май все още не е сключил преходна сделка, която да гарантира свободен стокообмен и предвижване на хора между Великобритания и ЕС след напускането на 29-ти март.

"Неотдавнашното повишение на несигурността свързана с БРЕКЗИТ, най-вероятно ще доведе до забавяне на бизнеса в близко бъдеще", според политиците от BoE.

Ако се приеме, че Brexit върви гладко, икономиката вероятно ще продължи да нараства с около 1,75% годишно, смятат пазарни наблюдатели. Това е малко по-ниско от над 2 процента, което беше типично, преди Великобритания да гласува да напусне ЕС, но BoE заяви, че икономиката е на пълен капацитет и на инфлацията ще са нужни три години за да достигне целените 2%.

Очаква се икономиката да започне да надхвърля капацитета си до края на следващата година, или по-скоро, отколкото беше предвидено през август от BoE.

Решението доведе до по-нататъшно поскъпване на паунда, който вече се търгува при нива от над 1.2900 спрямо щатския долар.