Forexnews.bg
Развиващите се пазари с най-дълъг спад от май 2016-та ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 30 Октомври 2018 09:23

foreign-currency-stock-620x400Американските индекси затвориха с понижения в понеделник, като причина за понижението дойде след възможността за увеличаване на митата между върху китайските вносни стоки в съчетание със спада на технологичните компании. Dow падна с 245,39 пункта достигайки 24 442.92 пункта.

В понеделник движенията идват след 3-процентния спад на Dow през изминалата седмица, като спадът бе от близо 300 пункта в петък, коментираха експерти от ИП Евро-Финанс. S&P 500 и Nasdaq спаднаха съответно с 3.9% и 3.8%. Акциите в Европа затвориха с големи повишения в понеделник, когато инвеститорите реагираха на новината, че Китай ще обяви 50% намаление на данъците за закупуване на автомобили, а германският канцлер Ангела Меркел планира да се оттегли като председател на партията.

Златото се понижи в понеделник оттегляйки се от три месечния си връх, след повишението на долара, тъй като инвеститорите се върнаха на по-рискови активи след скорошно разпродажби на световните пазари. Спот цената на златото се понижи с 0,54% достигайки 1 226.62 долара за унция.

Развиващите се пазари с най-дълъг спад от май 2016-та

Активите на нововъзникващите пазари се понижиха миналата седмица на фона на глобалните разпродажби и поскъпването на долара до най-високите си нива, спрямо валутите на развиващите се страни, през тази година.

Индексът MSCI следящ представянето на развиващите се страни регистрира пети седмичен спад - най-дългата серия от май 2016 г.

Акценти за седмицата, приключваща на 26 октомври:

Централната банка на Турция задържа основния си лихвен процент в размер на 24%, но обеща още по-строги мерки, ако инфлацията продължи да расте. Централната банка на Русия запази лихвите си без промяна при 7.5%, но предупреди, че скоро можем да станем свидетели на увеличението й. Междувременно бразилският реал бе най-добре представящата се валута на развиващ се пазар, след като кандидата за президент Жаир Болсаноро продължава да води с огромна преднина пред конкурентите си.

Азия:

Китайският юан падна до нови дъна за 2018 г; Китай и Япония постигнаха споразумения за всички спорни въпроси - от валутните суапове до охраната на океана. Икономическият съветник на Белия Дом - Лари Кудлоу обвини Китай, че не е направил нищо, за да разсее напрежението в търговията преди потенциалната среща между Тръмп и президента Кси на срещата на Г-20 в Аржентина през следващия месец.

Междувременно Китай е купува акции, в подкрепа на фондовите пазари, според запознати. Акциите в Южна Корея навлязоха в мечи пазар; Корейската банка ще разгледа увеличението на лихвените проценти през ноември, ако няма сериозни проблеми в реалната икономика, заяви губернаторът Лий Ю-ейол.

Филипините отчитат бюджетен дефицит от 96,2 милиарда песос (1,8 милиарда долара), почти три пъти по-малък от дефицита от 36,9 милиарди песо преди година; песото бе най-добре представящата се азиатска валута.

Малайзийската валута регистрира спад за пета седмица; нацията обмисля предлагането на глобална облигация за пръв път след две години, след като министър-председателят Махатир Мохамад се ориентира към целите за икономически растеж и изостави първоначалните си планове за балансиран бюджет до 2020-та година. Инфлацията в страната се повиши с 0,3% в сравнение с 0,6%.

Тайландският бат се понижи за първа от три седмици насам. Търговската война между САЩ и Китай започва да оказва влияние върху износа на Тайланд, който неочаквано се сви през септември с 5.2%, за първи път от повече от година;

EMEA:

Тръмп заяви, че възнамерява да се откаже от основен договор за контрол на въоръженията с Русия, като твърди, че Кремъл е нарушил споразумението за ядрени оръжия с междинен обсег; рублата се понижи за първа, а основните борсови индекси в страната продължиха със загубите си за четвърта седмица – най-дългата губеща серия от юни.