Forexnews.bg
Доларът с десет седмичен връх ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 29 Октомври 2018 10:20

currencyЩатският долар се повиши спрямо конкурентите си от кошницата с шестте основни валути в понеделник и е близо до 10-седмичен пик, след като статистическите данни показаха, че икономическият растеж на САЩ се забавя по-слабо от очакваното, и световният апетит за риск остава, макар и доста крехък.

Американската валута наскоро намери подкрепа като сигурна валута, тъй като инвестиционното търсене на по-рискови активи намаля, заради поредния рязък спад на световните пазари на акции, предизвикани от няколко фактора - притеснения относно корпоративните печалби, геополитическата несигурност и глобалния икономически растеж.

"Развитието на американския пазар на акции е основният фокус на участниците на валутния пазар", заяви Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities.

В понеделник индексът на долара, който измерва представянето на щатския долар спрямо кошницата от шестте основни валути, отчита ръст от 0.1%, до 96.446 пункта. От началото на месеца измерителят е нараснал с 1.4%.

В петък индексът се повиши до 96.860 пункта, което е най-доброто от 15 август, след като данните показаха, че икономиката на САЩ се забавя по-малко от очакваното през третото тримесечие. След това посоката на индекса се обърна и затвори търговската сесия със спад от 0.3%.

Търговското напрежение между Съединените щати и Китай и стабилният темп на увеличение на лихвения процент от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) подкрепиха долара, който напоследък също се възприема като сигурно убежище във време на пазарни сътресения и икономически стрес.

Стабилният растеж на американската икономика също подкрепи долара, въпреки че някои слаби корпоративни отчети започнаха да пораждат съмнения относно перспективите за растеж, особено на фона на нарастващите разходи по кредитите, заради повишените лихви.

Еврото се понижи с 0.1%, до 1.1395 долара, след като малкият коалиционен партньор на германския канцлер Ангела Меркел - социалдемократите, поставиха ултиматум на консерваторите да постигнат положителни резултати до следващата година, заплашвайки да прекратят участието си в коалицията, ако няма подобрение. Заплахата беше отправена след слабото представяне на местните избори в Хесен. Християндемократите на Меркел спечелиха изборите, но получиха 27.2% подкрепа, според предварителните резултати. Това е загуба за консерваторите, тъй като партията получи 38.3 на сто на изборите през 2013 г.

Единната европейска валута е загубила 1.8% този месец, най-вече заради притесненията около италианския бюджет за повече разходи и по-голям дефицит, който би нарушил фискалните правила на Европейския съюз. Пазарите са нервни и заради нарастването на доходността на италианските облигации от септември, след като ЕС не одобри бюджетните планове на Рим.

Спрямо йената щатският долар се задържа на ниво от 111.90 йени. Доларът отслабва с 2.3% спрямо йената, която също се възприема като сигурно убежище във времена на геополитически сътресения, след като достигна на 4 октомври 11-месечен пик от 114.55 йени за един долар.

Юкио Ишиджуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities, каза, че някои пазарни участници са започнали да изкупуват обратно по-рискови активи и валути на развиващите се пазари, които загубиха по-рано тази година.

"Когато финансовите пазари в САЩ и по света се понижават, обикновено се продават валутите на развиващите се пазари", каза Ишиджуки. Според него, някои от валутите, които отчетоха тежки продажби, като бразилския реал и турската лира, през миналата седмица се повишиха.

Индексът на MSCI за развиващите се пазари в понеделник отбеляза ръст от 0.2% и вече превишава с 1.2% едногодишен спад, достигнат на 11 септември.

Крайно десният сенатор Джиър Болсонаро спечели в неделя президентските избори в Бразилия, обещавайки да изчисти корупцията, да намали дълга на страната и да се справи с престъпността.

В сутрешната азиатска търговия бразилският реал още не се търгуваше, след като приключила петъчната сесия на ниво от 3.6426 реала за един щатски долар.

"Изглежда, че пазарите очакват, че при администрацията на Болсонаро ще има пенсионна реформа и фискалният дефицит ще намалее", каза Ямамото, но уточни, че промяната на тези два фронта ще бъде много бавна и с много трудности.

Източник: Infostock.bg