Forexnews.bg
Австралийският долар с над 2-годишен минимум ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 26 Октомври 2018 10:49

australia-dollarЯпонската йена се засили спрямо щатския долар в петък, тъй като апетитът за по-рискови активи остана потиснат, докато еврото удари двумесечно дъно, след като Европейската централна банка не успя да убеди пазарите, че лихвите ще се повишат.

Австралийският долар, който често е разглеждан като показател за апетита за риск, достигна 33-месечно дъно, тъй като притесненията за азиатската търговия намаляха.

Повишаването на американските акции в четвъртък след масивната разпродажба в предходната сесия, оказа подкрепа в азиатската търговия за валутите-убежища, но не и за акциите в Азия. Най-големият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанския регион с изключение на Япония, спадна с 1.38%.

Към 8.30 часа българско време щатският долар загуби 0.2%, до 112.14 йени, която се възприема като валута-убежище.

Въпреки временното успокоение, анализаторите продължават да виждат много постоянни рискове за пазарите, включително напрежението в търговията, бюджетните проблеми на Италия, геополитическите несигурности и опасенията за корпоративните приходи в САЩ.

Еврото се търгуваше малко под 1.1365 щатски долара в петък, след като се понижи до 2-месечно дъно от 1.1353 американски долара в предишната сесия, след кат остана ясно, че президентът на Европейската централна банка Марио Драги не може да убеди търговците, че ЕЦБ ще се стреми към затягане на паричната си политика до следващото лято, тъй като във валутния съюз нарастват политическата и икономическата несигурност.

ЕЦБ потвърди в четвъртък, че програмата й за покупка на активи от 2.6 трилиона евро ще приключи тази година и лихвените проценти може да се повишат след следващото лято.

Ръководството на политиката е последователно от юни, въпреки че икономическата перспектива потъмня, а политическите сътресения в Италия се понижиха над валутния блок.

Анализаторите смятат, че пазарите остават скептични по отношение на повишаване на лихвата от ЕЦБ, тъй като инфлацията се ускорява.

"Рискът за еврото остава, тъй като лихвените проценти ще бъдат замразени на сегашните нива най-малко до лятото на 2019 г.", казва Брайън Мартин, старши икономист от ANZ в съобщение до клиентите на австралийската банка. Според него, това би могло да остави еврото уязвимо в близко бъдеще.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути спадна до 96.61 пункта в петък, след като удари двумесечен връх в четвъртък. Нарастването на индекса на долара до голяма степен се дължат на загубите на еврото, което има най-голяма тежест - 57.6%, в индекса.

Доларът бе подкрепен от положителното настроение на „Уолстрийт" в четвъртък, тъй като именити членове на „сините чипове", като Microsoft, доведоха до силни печалби на включените в Dow Jones компании, както и на Nasdaq. Технологичният индекс нарасна най-силно от трите основни измерителя в Ню Йорк, въпреки разочарованието от Amazon и Google.

Инвеститорите ще изчакат данните за БВП от трето тримесечие на САЩ, които ще бъдат обявени по-късно в петък. Ако бъдат отчетени по-ниски от очакваните данни, инвеститорите ще се притесняват за икономическия растеж и най-вероятно това ще доведе до промяна в паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) и щ епостави под съмнение намерението на централната банка да повиши лихвата през декември с 25 базисни пункта.

Офшорният юан спадна до 6.9604 щатски долара, което е най-слабото му ниво от януари 2017 г. насам. За последно юанът се търгуваше за 7 долара в разгара на световната финансова криза през 2008 г.

Австралийският долар се понижи 0.64%, до 0.7033 щатски долара и ако спадне, както се очертава, под 0.7000 щатски долара за един австралийски, ще бъде за пръв път от февруари 2016 година насам.

Швейцарският франк, друга сигурна валута, се търгуваше относително непроменен на ниво от 0.9999 франка за долар в петък.

Паундът се търгуваше малко по-високо, до 1.2822 американски долара, след като достигна 6- седмично дъно от 1.280 долара в четвъртък след коментарите на Драги, че частният сектор трябва да се подготви за възможността Великобритания да напусне Европейския съюз, без да има сделка за бъдещите отношения.

Източник: Infostock.bg