Forexnews.bg
Очаквано ЕЦБ запази лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Октомври 2018 14:47

ЕЦБ запази лихвите си без промяна, но потвърди плановете си за излизане от монетарните стимули до края на тази година. Покупките на активи ще се движат с темп от 15 милиарда евро всеки месец до края на годината.

ECBЕвропейската централна банка (ЕЦБ) не предприе никакви действия в четвъртък, оставяйки бенчмарните лихвени проценти непроменени.

"Що се отнася до нестандартните мерки на паричната политика, Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за покупка на активи (АПП) с новия месечен темп от 15 милиарда евро до края на декември 2018 г.", се казва в изявлението на ЕЦБ.

"Управителният съвет очаква, че в зависимост от входящите данни, потвърждаващи средносрочните прогнози за инфлацията, нетните покупки ще приключат", добавиха още от банката.

Решението е взето въпреки проблемите с фискалната политика на Италия и потенциалното й въздействие върху стабилността на еврозоната.

Краят на мащабната програма на ЕЦБ за стимулиране на икономиката след кризата, може да идва в предизвикателен момент за европейските облигации, като се има предвид, че ЕЦБ вече няма да бъде на пазара за закупуване на суверенни облигации.

 

Централната банка на еврозоната обяви през юни, че програмата за количествено облекчаване (QE) ще приключи в края на годината, ако данните продължават да показват покачване на инфлацията.

По това време ЕЦБ също така заяви, че лихвените проценти едва ли ще бъдат увеличени поне до следващото лято - една перспектива, която беше повторена днес.

 

Пазарите ще търсят повече подробности от президента Марио Драги, който ще се обърне към пресата малко по-късно днес. Иначе, еврото не реагира почти никак след решението на централната банка, като продължи да се разменя при нива от 1.1410 долара.