Forexnews.bg
Йената поскъпва след срива на американските пазари ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Октомври 2018 08:51

CURRENCY1Японската йена се повиши спрямо долара в четвъртък, след срива на "Уолстрийт", а слабите икономически данни за еврозаната и САЩ понижиха настроенията на инвеститорите за риск, които предпочитат на изберат по-сгурно убежище за капиталите си, включително държавни облигации.

Йената, която се разглежда като валута-убежище по време на пазарна нестабилност и икономически стрес, поскъпна с 0.2%, до 112.06 йени за долар в четвъртък.

През изминалата седмица към нервността около корпоративните печалби в САЩ и геополитическата несигурност бяха добавени и повишените притеснения за глобалния растеж, около бюджета на Италия и нарастване на напрежението в търговията между Китай и САЩ.

"Укрепването на йената през последните три дни отчасти е отражение на нарастващото търсене на безопасен пристан за капитали, в резултат на нарастващата нестабилност в глобален план", коментира за „Ройтерс" Маргарет Янг, анализатор на валутните пазари за CMC Markets в Сингапур. Според нея, допълнителна подкрепа японската валута е получила от оптимистичните производствени показатели на PMI индекса.

На „Уолстрийт" широкият индекс S&P 500 се понижи за шести пореден ден, тъй като към слабите прогнози за печалба на производителите на чипове бяха добавени опасенията, че вносните тарифи влияят негативно върху китайската икономика.

Допълнително притеснение за инвеститорите бяха данните за двугодишно намаление на продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ, което е най-новият сигнал, че нарастващите ипотечни лихви и по-високите цени понижават търсенето на жилища.

Мрачната фондова сесия от САЩ се пренесе в Азия, като пазарите от Япония до Австралия потънаха в червено. Най-големият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с около 1.6% в четвъртък.

Доларът отслабна спрямо британския паунд и еврото. Индексът на зелените пари, който измерва съотношението на щатския долара спрямо шестте основни валути спадна с около 0.16% в Азия, до 96.26 пункта, след като в сряда скочи впечатляващо с 0.5%.

Швейцарският франк, считан също за валута-убежище по време на пазарните сътресения, промени посоктата и нарасна с 0.16%, до 0.9963 франка за един долар в четвъртък.

Еврото успя да се възстанови, като нарасна до 1.1407 щатски долара за едно евро, след като отстъпи с почти 0.7% в сряда - най-стръмният си спад от 27 септември насам, поради опасенията за забавяне на темпа на икономически растеж в Европа.

Растежът на бизнеса в еврозоната се забави повече, отколкото се очакваше този месец, сочат данните за PMI индекса. Германският растеж в частния сектор спадна до най-ниското си ниво от повече от три години, а производството във Франция достигна 25-месечно дъно, според други проучвания.

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес провежда среща, посветена на паричната политика, а инвеститорите очакват нови коментари относно неотдавнашното забавяне на икономическия растеж в еврозоната, както и политическото разминаване между Брюксел и Рим за бюджета на Италия, който предвижда по-голям бюджетен дефицит, отколкото правилата на Еврокомисията.

"Нарастването на еврото е ограничено от повишаване на рискови фактори като италианския бюджет, преговорите по Brexit, а в последно време и спадането на икономическата активност", обобщава Родриго Катрил, старши валутен анализатор в NAB. Според него, Марио Драги ще трябва да признае слабостта на данните и да потвърди, че пътят на затягане на паричната политика на ЕЦБ зависи точно от данните за нарастване на икономиката.

Доходността на американските 10-годишни държавни облигации спадна до 3.11% в четвъртък, тъй като търговците започнаха да се притесняват за икономическия растеж в САЩ и се втурнаха към сигурността на държавните облигации.

Доходността за американските дългови книжа се беше повишила, заради надделяването на ястребите във Федералния резерв (Фед), които настояват лихвите да бъдат повишени с още 25 базисни пункта през декември.

Паундът се търгуваше малко по-високо спрямо долара, до 1.2887 щатски долара, след като загуби 0.78% от стойността си в сряда и спадна до шестседмично дъно от 1.2865 долара за паунд.

Преговорите за Brexit и бъдещето на британския премиер Тереза ​​Май също са част от нарастващата несигурност през последните седмици, особено излизането на Великобритания от ЕС. Неочаквано за мнозина, но Май получи подкрепата от своята Консервативна партия в сряда на среща в парламента, на която беше изместен фокусът от лидерството в партията към нейната стратегия за преговорите по Brexit с Европейската комисия.

Източник: Infostock.bg