Forexnews.bg
Срив за пазарите, Tesla с изненадваща печалба ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Октомври 2018 08:39

MarketVolatilitysignПореден интересен ден за пазарите. Индексите отново се понижиха рязко, след смесените данни от корпоративните отчети и по-слабите данни от икономическия календар. По-този начин SP500 разшири загубата си за Октомври до 9% и в момента цената се намира твърдо под нива на подкрепа, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс АД.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи със спад от над 600 пункта или 2.41% до 24 584.50 пункта, с което показателят изтри почти целия си ръст за годината. По-широкият S&P 500 изгуби 3% от стойността си до 2 656.30 пункта, след като технологичният и комуникационният сектор потънаха с по над 2%. На теория вече сме в мечи тренд, но остава под въпрос дали инвеститорите ще намерят текущите нива за подходящи за покупки или ще търсят още по-сериозен спад за да купят максимално евтино.

Технологичният индекс Nasdaq Composite приключи надолу с 4.4% до 7 108.40 пункта, като Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet се търгуваха на червено. Акциите на Facebook и Alphabet поевтиняха с по над 5%, тези на Apple – с 3.4%, а книжата на Netflix поевтиняха с 9%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до 3.117 процента, а по 30-годишните държавни ценни книжа – до 3.336 процента. Доходността по облигациите се движи в обратна посока спрямо цените.

Американският долар се повиши спрямо повечето основни валути, а британския паунд се понижи, заради конфликта с Тереза Мей, докато еврото също остана под натиск породен от притесненията около Италианския бюджет.

Петролът се опита да се оттласне от 200 ЕМА, но неуспешно, като затвори деня близо до нивата на отваряне. Златото отчете леко повишение на фона на спадащите пазари, но силния долар ограничи потенциалния ръст в рамките на деня.

Канада повиши лихвите за пореден път до 1.75%, като се очакват още поне 3 повишения. От националната банка заявиха, че имат желание да премахнат напълно паричните стимули. Прогнозите на банката са за ръст в БВП на страната от 2.1% през тази и следващата година.

Акциите на Tesla отчетоха ръст, след като отчетите на компанията разбиха очакванията на анализаторите. Чистата печалба на акция е $2,90. Позитивните отчети и ръстът в акциите подпомага оставането на Елън Мъск в компанията.

За разлика от Тесла, AT&T се представи доста по зле, като акциите се понижиха с 4,4% в рамките на деня, което е най-големия еднодневен спад за акциите на компанията от 2011г насам.

Днес очакваме отчетите на Google & Amazon след края на търговията в САЩ. Очакванията и при двете компании е за данни далеч по-добри от тези за същия период на миналата година. С оглед капитализацията на двете компании, резултатите спрямо очакванията на анализаторите биха оказали сериозно влияние върху пазарите.