Forexnews.bg
Апетитът към риск се върна и отслаби сигурните валути ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 24 Октомври 2018 09:23

foreign-currency-stock-620x400Йената отстъпи от печалбите си в сряда и отслабна, тъй като апетитът за риск се върна с нарастване на азиатските индекси на фондовите борси, въпреки продължаващото напрежение в търговията и слабите корпоративни отчети в САЩ.

Щатският долар отстъпи, но остава относително стабилен спрямо основните валути като еврото и швейцарския франк.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути спадна с 0.03%, до 95.91 пункта в азиатската търговия.

Паундът се търгуваше малко по-висок спрямо долара преди ключовата реч на британския премиер Тереза ​​Май по-късно в сряда пред колегите си от Консервативната партия в парламента.

Паундът спечели 0.05%, до 1.2988 щатски долара, след като отстъпваше на американската валута в продължение на повече от седмица на фона на притесненията за Brexit и оцеляването на премиера May.

Канадският долар се повиши, тъй като пазарите очакват Централната банка на Канада да повиши лихвите по-късно в сряда.

Йената отслабна с 0.12%, до 112.43 йени за долар, след като във вторник спечели 0.32% и бе най-добре представящата се валута на развитите страни, в резултат на разпродажбата на американските акции и нарастващия глобален апетит за риск.

Обратът при йената настъпи, когато азиатските акции се възстановиха от нестабилното начало на търговията в сряда.

Паундът ще бъде във фокуса на инвеститорите, поради очакваната реч на Тереза Май към членове на Консервативната партия от т.нар. Комитет "1922", в който влизат консерваторите, които не участват в правителството. Много от тях искат да я свалят, заради провала на преговорите за Brexit.

Канадският долар нарасна с 0.1%, до 1.3083 щатски долара в сряда. Централната банка на Канада се очаква да повиши основния си лихвен процент по-късно днес с 25 базисни пункта, до 1.75%. Това би било петото повишение на лихвата от юли 2017 г. насам, посочвайки винаги като аргумент, че канадската икономика работи близо до капацитета си.

В интервю за „Уолстрийт джърнъл" американският президент Доналд Тръмп продължи да атакува председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, заявявайки, че ръководителят на централната банка на страната заплашва икономическия ръст на САЩ чрез повишаване на лихвените проценти.

Търговците обаче изглежда не реагират на тази новина по време на азиатската търговска сесия.

"Не очакваме коментарите на Тръмп за Фед да окажат голямо въздействие върху прогнозите на американските лихвени проценти или върху долара", прогнозира Майанк Мишра, глобален макро анализатор в Standard Chartered. Той добави, че Фед посочва като аргумент за повишаване на лихвите силните икономически данни в САЩ и това оправдава продължаващото постепенно затягане на паричната политика.

Еврото се стабилизира на ниво от 1.1472 щатски долара, въпреки че мечите настроения срещу единната европейска валута на фона на бюджетните проблеми на Италия ограничават шансовете за продължителен възход.

Във вторник Европейската комисия отхвърли проектобюджета за 2019 г. на Италия, заявявайки, че правителството безцеремонно нарушава правилата на ЕС за публичните разходи и поиска от Рим да представи нов проектобюджет в рамките на три седмици или ще се изправи пред дисциплинарни мерки от Брюксел.

Несигурността около бюджета на Италия породи съмнение дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще може да повиши лихвените проценти през следващото лято.

"Еврото ще се движи предпазливо през следващите 3 седмици, тъй като изглежда, Италия няма намерение да отстъпва", каза Родриго Катрил, старши валутен анализатор в NAB.

Австралийският долар също спечели спрямо щатския, като нарасна с 0.25%, до 0.7102 щатски долара за един австралийски в сряда.

Източник: Infostock.bg