Forexnews.bg
Йената поскъпва, еврото, доларът и паундът надолу ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 23 Октомври 2018 11:39

foreign-currency-stock-620x400Японската йена, сигурно убежище в несигурни времена, се устремява спрямо долара във вторник, тъй като еврото и паундът спадат, заради съмнения около бюджетните разходи на Италия и бъдещето на британския премиер Тереза ​​Май заради Brexit.

Доларът отслабна с 0.21% по време на азиатската търговия, до 112.55 йени, склонни да рискуват инвеститорите спечелиха и временно се оттеглиха от основните азиатските пазари.

Паундът се търгува около 1.2960 долара във вторник, след като загуби 0.83% в понеделник, най-стръмният дневен си спад в проценти от 21 септември насам. Британската валута загуби 2.2% спрямо зелените пари през последните седем търговски сесии.

След около пет месеца, когато е решено Великобритания да излезе от ЕС, разговорите за Brexit попаднаха в задънена улица, предизвиквайки спекулации, че Май може да бъде свалена от противниците си в Консервативната партия.

Еврото спадна до 1.1453 долара във вторник, тъй като инвеститорите са загрижени за развръзката около бюджета на Италия между Европейската комисия и правителството в Рим. Единната европейска валута не успя да се възползва от спада на доходността на 10-годишните италиански облигации в понеделник. Доходността на италианските дългови книжа се понижи с 3% в понеделник, което е най-силния дневен спад в проценти от 3 октомври насам.

Кредитната агенция Moody's понижи с една степен над спекулативната зона - от Baa3 до Baa2, италианския кредитен рейтинг, заради бюджета, в който са предвидени много социални разходи и по-голям бюджетен дефицит, но изненадващо запази перспективата „стабилна".

"Напрежението между Рим и Брюксел вероятно ще се увеличи, особено ако Европейският съвет стартира "процедура за прекомерен дефицит срещу Италия", коментира Филип Уе, валутен анализатор в DBS в съобщение до клиентите на британската консултантска компания.

Това, според Уе, ще принуди Италия да представи план за коригиращи действия, за да ограничи големия си държавен дълг, който в момента е на 130% от БВП, докато границата според маастрихтските правила е до 60% от БВП.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути, спадна съвсем сабо, до 96.02 пункта във вторник, заради възхода на йената.

Австралийският долар загуби 0.16% спрямо зелената валута във вторник, до 0.7069 щатски долара за един австралийски, като продължи понижението си от понеделник, когато отчете спад с 0.57% за деня.

Източник: Infostock.bg