Forexnews.bg
Доларът поевтинява спрямо основните валути ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 09 Октомври 2018 09:46

euro-coins-and-banknotesDow Jones Industrial Average отскочи обратно от по-ранните загуби и завърши с повишение в понеделник, докато останалата част от фондовия пазар отчете загуби поради страховете за бързо нарастващите лихви.

Пазарът на облигации остана затворен за Деня на Колумб. Dow Jones Industrial Average се покачи с 39.73 пункта до цена на затваряне от 26,486.78 пункта.

Европейските акции се понижиха в понеделник, след като италианските банки бяха подложени на силен натиск, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс. Продължаващите притеснения за бюджетен сблъсък между Рим и Европейският съюз допринесоха за продължаващото разпродаване на облигации в страната.

Stoxx 600 Europe удължи загубите си, понижавайки се с 1.1% до цена от 372.12. Европейският пазар беше засегнат от азиатските загуби, които достигнаха 3%. Пониженията се увеличиха, след като щатските пазари отвориха с резки спадове.

„Разпродажбите в Азия може да са били достатъчни, за да понижат апетита за риск в Европа, но както се вижда не бяха нужни много усилия, тъй като решимостта на италианското правителство да се сблъска с Брюксел причини повече от достатъчно раздвижване в региона“, каза Craig Erlam, старши пазарен анализатор в Oanda.

Доларът се понижи спрямо йената във вторник, потиснат от повишената доходност на американските облигации и търговската война в Китай и САЩ, политическите сътресения в Европа притиснаха еврото.

Йената достигна 11-месечно дъно от 114.55 йени за долар миналия четвъртък, но от тогава насам трайно поскъпва, спрямо почти всички основни валути.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 7-годишен връх от 3.252%, преди да спадне до 3.244%, докато доходността на 30-годишните дългови книжа достигна четиригодишен връх.

Еврото поскъпна слабо до 1.1496 щатски долара, търгувайки се близо до 7-седмично най-ниско ниво от 1.1457 долара за едно евро, достигнато по време на предишната сесия на фона на разминаването между Италия и Европейския съюз по отношение на проектобюджета на правителството в Рим.

В понеделник доходността на италианските 10-годишни облигации скочи с повече от 20 базисни пункта, до 3.626%, най-високият от февруари 2014 г. насам, докато фондовият пазар на акции страната спадна до най-ниското си ниво от април 2017 г. насам.

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.