Forexnews.bg
Щатските индекси надолу, въпреки очакванията за ръст в печалбите ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 08 Октомври 2018 10:38

Stock-Market-Watch-Malaysia-1Американските акции затвориха с резки понижения в петък, след като притесненията относно повишаването на лихвените проценти засенчиха доклада за работните места, който показа стабилност на пазара на труда и икономиката.

Основните индекси бяха разтърсени тази седмица, тъй като печалбите от държавните облигации достигнаха най-високото си ниво от 2011г., което наложи широка преоценка на активите, които се смятат за рискови, включително акциите, коментираха експерти от ИП Евро-Финанс.

Докладът за работните места от септември показа 134 000 нови работни места, което е по-малко от очакваните 168 000.

Докладът показа спад на безработицата до 3.7%. Освен това, средната почасова заплата се е повишила с 0.3% на час, докато 12-месечното възнаграждение се е покачило с 2.8%.

Европейските основни индекси завършиха с понижения в петък, тъй като и те бяха засегнати от притесненията за нарастващите доходи от американски облигации.

Германският DAX 30 се понижи с 1.1% до цена на затваряне от 12,111.90, докато френският CAC 40 загуби 1% до цена от 5,359.36 пункта.

Анализаторите прогнозират добър ръст на печалбите, не само за компаниите от банковия сектор, но и за останалите водещи компании. Средните очаквания са за ръст на печалбите от 19.2% за трите месеца до края на септември, според прогнози на FactSet.

Това би било леко забавяне, спрямо ръста от 25% през първите две тримесечия на годината, но най-силното повишение на финансовите резултати, през трето тримесечие, от 2010-та година насам.

Резултатите, ще станат реалност в момент, когато пазарните участници се притесняват от силното повишение на лихвите при щатските държавни облигации.

„Докато печалбите отговарят на очакванията на инвеститорите и анализаторите, нещата ще са ОК“, смята Майкъл Арон, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors, цитиран от CNBC.

В известна степен, като проблем може да се определи факта, че анализаторите имат склонност да намалят очакванията си за печалбите в хода на тримесечието, което позволява резултатите лесно да бият очакванията. Прогнозите се понижиха с 1.1% в хода на третото тримесечие, но с по-слаб темп в сравнение със средното за последните 10-15 години, сочат още данните на FastSet.