Forexnews.bg
Доларът с най-висока стойност към йената за тази година ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 04 Октомври 2018 11:19

yen dДоларът достигна най-високата си стойност спрямо йената от началото на годината. Щатската валута, се повиши моментно до най-високо ниво от 114.55 йени, ниво невиждано от 11 месеца насам.

Оптимистичните и агресивни коментари от председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, които бяха възприети като агресивни и сочещи бъдещата политика на Фед, до голяма степен съдействаха за ръста на щатската валута.

В допълнение, индексът на сините чипове Dow Jones, достигна вчера нов исторически рекорд и по този начин, допълнително се инициира "изключването на риск", срещу който обикновено се купува йената.

В последното си изказване, ръководителят на Фед – Джером Пауъл заяви, че Фед ще действа с авторитет, в случай че нивото на инфлация се ускори.

За справка, в момента инфлацията в най-голямата световна икономика е при целените от резерва 2%.

До голяма степен, за „твърдия тон“ на Пауъл, основание се дава от доброто представяне на пазара на труда. Нивото на безработица в САЩ е при най-ниските нива от 50 години насам, което е сериозен повод за притеснения от инфлация.

„От гледна точка на предварително планиране, нашия курс е ясен: Провеждане на постоянна политика на Комитета по Парична Политика с цел поддържане на инфлацията при 2% и стоене в готовност да отговорим с действия, ако инфлационните очаквания се изменят нагоре, или надолу“, коментира Пауъл пред Бизнес Асоциацията в Бостън.

Доларът получи подкрепа и от индекса на частния Институт за управление на доставките (ISM) за непроизводствена дейност, който скочи с 3.1 пункта, до 61.6 пункта миналия месец, което е най-високото му ниво от август 1997 г.

Националният доклад за заетостта показа, че в частния сектор заетостта е скочила с 230 000 работни места през септември, което е най-голямото увеличение от февруари 2018 година насам.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно е изразявал недоволство от силата на долара.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути е нараснал с 0.35%, до 96.086 пункта и е близо до 6-седмичен връх от 96.116 пункта.

Доходността на американските държавни облигации е скочила до многогодишни върхове в сряда, като доходността на 10-годишните дългови книжа доссигнаха 7-годишен връх след стабилните данни в сряда. Американската валута получи подкрепа и от изказването на президента на Федералният резерв, че лихвите може да бъдат повишени отново през декември, както и през 2019 година.