Forexnews.bg
Австралиецът пада, канадецът - поскъпва ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2018 15:21

australia-dollarНапълно очаквано, рано тази сутрин, австралийската централна банка запази нивото на лихвите без промяна – при ниво от 1.5%. Това обаче, се оказа силно негативно за валутата на страната и австралийският долар поевтиня – от 0.7230, на 0.7180, спрямо щатския долар в късния следобед.

Напълно противоположно, канадският долар се повиши до най-високото си ниво от четири месеца насам, след новината за подмяната на НАФТА.

Канадецът добави 0.8% към стойността си до ниво от 1.2787 канадски долара за един щатски. Повишение за четвърти пореден ден, регистрира и мексиканското песо.

“Канадският долар реагира положително, защото според пазарните наблюдатели, това споразумение, бе много трудно за постигане“, смята Кенго Сузуки, анализатор в Mizuho Securities Co., цитиран от Bloomberg.

Търговското споразумение, се очаква да облагодетелства Канада в светлината на търговската война между САЩ и Китай, коментират още пазарни наблюдатели.

От началото на годината, канадският долар е поскъпнал с 1.8% спрямо щатския, като се представя още по-добре, спрямо останалите основни валути.

Междувременно, нарастват и очакванията за повишение на лихвите в страната, до 94%, на следващото заседание през октомври, на фона на настоящите прогнози за 86% вероятност за повишение на лихвите.

Високите цени на петрола на международните пазари, също допринасят за поскъпвана на канадския долар. Петролът е при нива от около 73.40 долара за барел.