Forexnews.bg
9-месечен връх на долара, след силни данни за щатската икономика ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 28 Септември 2018 10:22

dollareuroДоларът поскъпна спрямо основните си конкуренти в петък, като достигна 9-месечен връх спрямо йената, след като обявените статистически данни засилиха позитивните очаквания за икономиката на САЩ и затвърдиха очакванията, че Федералният резерв ще продължи да увеличава лихвите и през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 4,2 процента през второто тримесечие, най-бързият темп на нарастване за почти четири години, според данни на правителството, обявени в четвъртък. Друг доклад показва, че стоките с дълготрайна употреба са се повишили с 4,5% през август и се възстановяват от ревизирания спад от 1,2% през предходния месец юли.

На азиатските пазари доларът се търгува за 113.50 йени, след като спечели приблизително 0.6% през нощта, до 113.64, най-високата му стойност от декември 2017 г. насам.

Доходността на щатските държавни облигации спадна в резултат на оптимистичните данни, които пък подкрепиха долара. Доходността спадна рязко, след като Федералният резерв обяви, че затяга паричната си политика в сряда и ще я следва със стабилни темпове.

"Стабилното покачване на долара е подпомогнато и от сезонни фактори, тъй като съвпадна с това, че американските инвеститори ограничават износа на капитали в края на всеки месец", коментира Юкио Ишиджуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио. Той смята, че доларът изглежда добре позициониран и печели особено спрямо йената, а срещата на върха между САЩ и Япония, а различията в политиката за увеличаване на лихвените проценти между двете държави продължават да се увеличават.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шинзо Абе се споразумяха в сряда да започнат търговски преговори за постигане на споразумение, което засега според американски източници защитава японските производители на автомобили от допълнителни вносни мита, разглеждани като сериозна заплаха за японската икономика, силно зависима от износа.

Индексът на щатския долар спрямо кошница от шестте основни валути се повиши до 95,025 пункта, което е най-високото му ниво от 12 септември насам. Измерителят е нараснал с почти 0,8% тази седмица.

"Изглежда, че много от участниците се въздържаха от купуването на долари за предстоящото тримесечие, докато срещата на Фед не приключи и не се получи ясен сигнал за паричната политика", коментира за „Ройтерс" Такуя Канда, главун мениджър на Изследователския институт Gaitame.Com.

Еврото поскъпна с 0.07% до 1.1648 долара, след като спадна с почти 0.9% за една нощ. Единната европейска валута беше засегната от опасения, свързани с противоречията сред управляващите около бюджетния дефицит на Италия за догодина. След спорове беше определена цел за дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващите три години, с което Рим се противопостави на Брюксел, а италианските медии определиха това като победа на управляващата коалиция над министъра на икономиката Джовани Триа, който настояваше за дефицит под 2%, каквото е изискването на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото загуби почти 0,9% тази седмица, след като се оттегли от 3.5-месечения си връх от 1,1815 щатски долара, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че вижда енергичен спад на инфлацията в еврозоната.

През последните няколко седмици единната европейска валута се покачи, подкрепена от солидните европейски икономически данни.

Пазарите ще се насочат към предварителните данни за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат обявени по-късно през деня, за да стане ясно дали ще се потвърдят очакванията на президента на ЕЦБ относно цените. Годишният темп на инфлация се очаква да нарасне до 2.1%, според проучване на „Ройтерс".

Паундът не се е променил съществено, търгува се по 1.3080 долара, след като спадна падна с 0.7% в края на сесията в четвъртък.

Швейцарският франк е близо до едномесечно дъно от 0,9782 долара да един франк, като спадна с 1% за една нощ.

Австралийският долар се покачи с 0.15%, до 0.7216 щатски долара, след като загуби 0.7% в четвъртък.

Източник: Infostock.bg