Forexnews.bg
Фед повиши лихвите, новозеландската банка ги запази ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 27 Септември 2018 08:40

fed-reserveЦентралните банки, бяха във фокуса на инвеститорския интерес вчера. Напълно очаквано, Фед повиши нивото на лихвите в най-голямата световна икономика. Това, с което изненада резерва обаче, бе намекът за още едно повишение на лихвите до края на годината и зарязването на коментара за "умерена" монетарна политика.

Федералният резерв повиши лихвените си проценти от 2% до 2.25%. Отбелязвайки осмото повишение на лихвените проценти на централната банка от 2015 г. насам. Така Фед изпреварва с действията си всички останали централни банки по света.

От Фед повишиха официалните си прогнози за ръст на щатската икономика за следващата година, с 0.1 процентни пункта до 2.5%. За пръв път от централната банка оповестиха очаквания за ръст през 2021-ва година, в размер на 1.8%. Очакванията на Фед са за още едно повишение на лихвите през тази и три – през следващата година.

Явно пазарните участници не бяха изненадани от решението на резерва, защото след него доларът почти не отбеляза съществено изменение спрямо останалите основни валути. Еврото продължи да се търгува при нива от 1.1750, където бе и преди решението.

Лихвената разлика между 2-годишните и 10-годишните щатски облигации се понижи до 11-годишен минимум от 21 базисни пункта през изминалата седмица и даде сериозни поводи за опасения от страна на много анализатори. 

Иначе, на средните очаквания на анализаторите отговориха и от новозеландската централна банка. Рано тази сутрин, от там запазиха нивата на лихвите без промяна - при 1.75% на годишна база. След решението, новозеландският долар поскъпна спрямо щатския, повишавайки се до нива от 0.6650 щатски долара. За сравнение, вчера новозеландската валута се търгуваше при нива от под 0.66.