Forexnews.bg
Биткойнът среща сериозни трудности, пада под 7000 долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Август 2018 14:46

bitcoin-e1466596991401Масивен погрешен залог във фючърси на биткойна, е довел до това трейдър да не е в състояние да покрие своите загуби в дълги позиции на хонконгската борса ОКЕх. И това сочи всичко грешно, свързано с търговията с фючърси върху криптовалути, за което се опасяват много експерти.

В изявление на ОКЕх в петък, става ясно, че въпросния залог на трейдър е на стойност 416 милиона долара. Борсата е ликвидирала позицията във вторник но не е успяла да събере дължимите от трейдъра суми при спада в цената. Заради случая и социалните правила, борсата ще принуди трейдърите с нереализирани печалби, да се разделят с 18% от тях.

От борсата съобщиха само, че проблемната позиция е била заета на 31 юли в 2 часа сутринта.

Този случай, идва да припомни на трейдъри и инвеститори, рисковете свързани с търговията на нерегулирани, или слабо регулирани пазари. Подобни казуси е почти невъзможно да станат реалност на регулираните пазари, на които се търгуват акции и облигации.

Криптовалутните платформи са обект на хакерски атаки, пазарни манипулации и др. Слабата им регулация, до голяма степен е в основата на възможността да се манипулира цената на биткойна и останалите криптовалути.

„Нашият риск-мениджмънт екип веднага се е свързал с клиента, с изискването частично да затвори позицията, за да намали рисковете. Клиентът обаче, е отказал да сътрудничи, което е инициирало и решението да бъдат замразени клиентските активи. Малко след това обаче, за съжаление цената на биткойна се понижи, което е довело до ликвидация на сметката“, обясниха от борсата.

От борсата съобщиха, че ще насочат 2 500 биткойна, на стойност 18 милиона долара по текущи цени – в застрахователен фонд, който да намали опасността от подобни случаи.

От OKEx, където карат клиентите си първо да се съгласят с условията на борсата, преди да започнат да търгуват, заявиха, че възнамеряват да направят промени в маржин изискванията си, след този случай.

Борсата, която е класирана на 2-ро място сред борсите за търговия с криптовалути, срещу комисиона, позволява н а клиентите си да търгуват с ливъридж в размер на 20 пъти размера на техните средства.

В петък, биткойнът, най-голямата криптовалута загуби 2.2% от стойността си до ниво от 7 383 долара, с което загубата му за седмицата възлезе на 10%. От началото на годината биткойнът е загубил 48% от стойността си.