Forexnews.bg
Какво се очаква от Фед утре? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 31 Юли 2018 09:28

currencyДнес стартира двудневната среща на Фед, която може да произведе много волатилност на валутните пазари и сериозни изменения в нивата на долара.

Доларът е силен от началото на годината. А политиката на Фед на повишение на лихвите, в среда на липса на подобни действия от страна на останалите централни банки по света, могат и да го направят дори още по-силен.

Добра база за това се даде от ръста на БВП на щатската икономика с 4.1% от края на миналата седмица. А потвърждение за подобни действия, може да дойде и по направление на данните за заетостта в частния сектор, както и за безработицата и заетостта в края на седмицата.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации, вече достигнаха 3%. И това до голяма степен отразява очакванията на пазара за повишението на лихвите през тази година. Всъщност, Фед може и да няма избор, в среда на ускоряване на инфлацията към и над 2% пълна заетост и необходимост от по-високи лихви, за да се бори с потенциална бъдеща рецесия.

И всичко това, може да е добре за щатския долар, за ужас на президента Тръмп, който иска да стимулира щатската икономика. Тръмп, вече изрази ясно недоволството си от политиката на Фед, като обяви, че не е очарован от действията на резерва. Но думата не е негова...

Много е възможно Фед да потвърди тезата, която е застъпил до момента – че лихвите ще продължават трайно да се повишават. Тоест Пауъл най-вероятно ще потвърди очакванията на пазара за още две повишения на лихвите. Това ще се приеме, като противопоставяне на президента Тръмп, който лобира за евтин долар.

А доларът, може да поскъпне сериозно след срещата на резерва днес. Щатската валута направи сериозен отстъп от нивата си на търговия от миналата седмица.

Инвеститорските погледи обаче, няма да са насочени само към щатския резерв. Централната банка на Япония, ще оповести своето решение по-късно днес, като очакванията са за опевестяване на стъпки за свиване на масираната си програма за стимулиране, за да стане икономиката по-устойчива.

Промените, макар и да са малки, биха били първи от 2016 година насам и ще отбележат първата стъпка на новия-стар управител Хорухико Ямада, с която банката постепенно се отдалечава от своята радикална програма за стимулиране, разгърната преди пет години, с което шокира публиката от последвалата дефлация.

BoJ e провела три специални операции през този месец по изкупуване на облигации, за да предизвика увеличаване на доходността на облигациите, което кара пазарните участници да очакват, че централната банка може да коригира своята парична политика.

Еврото е без промяна на ниво от 1,1707 долара, след като се повиши почти с половин процент предишния ден, тъй като се възстанови от най-лошите си седмични резултати спрямо долара за последните шест седмици.

Централната банка на Англия, която се очаква да повиши лихвените проценти в четвъртък за втори път след финансовата криза през 2008 г., също е във фокуса на вниманието на пазарните участници.

Паундът във вторник се повиши малко, до 1.3138 долар. Австралийският долар се търгува с ръст от 0,05%, до 0,74115 американски долара.