Forexnews.bg
Златото с най-голяма загуба от три седмици ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Юли 2018 08:21

gold-platinum-comparisonЗлатото приключи последния ден на миналата седмица с понижение и се насочи към най-голямата си седмична загуба от три седмици насам. До голяма степен това се предопредели от натиск, следствие на силния долар.

В допълнение, очакванията на анализатори и инвеститори, че Фед ще повиши нивата на лихвите през тази седмица, за пръв път под ръководството на новия си ръководител – Джером Пауъл, също до голяма степен предопределиха поевтиняването на благородния метал.

Традиционно златото се движи в противоположна на долара посока, а доларът поскъпва, когато лихвите в САЩ се повишават с изпреварващи темпове.

Иначе еврото, се понижи спрямо долара, до нива от под 1.2300 в петък, където единната валута приключи седмицата.

Всички погледи през новата седмица ще са към коментарите на Паул, като пазарът почти на 100% залага повишение на лихвите. Тоест, изненада би било потенциалното им запазване и по-мек тон от страна на Пауъл.

Ако няма изненади и Пауъл звучи агресивен по отношение на по-нататъшната политика на резерва, то можем да станем свидетели на по-нататъшен ръст на долара и съответно понижение на златото и останалите метали.

Загубите на златото обаче, бяха до голяма степен ограничени, следствие на политическите рокади от страна на Тръмп. Опасенията от търговска война, която щатския президент, най-вероятно стартира, също подкрепят цената на благородния метал.

Спот цената на златото, се понижи с 0.3% до малко над 1 310 долара за унция. За седмицата, металът поевтиня с 0.8%.

Фючърсите на златото с доставка през април, се понижиха с 5.5 долара, или 0.4% до 1 312 долара за унция.

„Златото се възстанови, защото лихвените нива, които виждаме в момента, не са негативни за метала“, според Джефри Кристиа, управляващ директор в CPM Group.

Техническата подкрепа на златото е при 100-дневната му пълзяща средна величина, около 1 304 долара за унция, като важна психологическа подкрепа се намира при ниво от 1 300 долара, както и при 200-дневната пълзяща средна, при ниво от 1 290 долара.

Според експерти, политическата несигурност засега, може да държи цената на метала над 1 300 долара за унция, поне докато не мине решението на Фед за лихвите и пазарната реакция към него.