Forexnews.bg
Доларът поскъпна в очакване на добър ръст на БВП на САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Юли 2018 08:30

euro1Доларът поскъпна в очакване на добри данни за ръста на щатската икономика. Президентът Тръмп, вече намекна в социалните мрежи, че очакванията на експертите са за ръст от 4.2% за второто тримесечие, или над два пъти повече, в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

В допълнение, коментарите на ЕЦБ вчера, които бяха далеч по-слабо агресивни от очакванията също допринесоха за слабост ан европейската, спрямо щатската валута.

Доларовият индекс се повиши до 94.72 пункта, като добави 0.4% само вчера. Ден по-рано, индексът отбеляза двуседмично дъно, следствие на добрата среща между Тръмп и Юнкер и отлагане, поне засега, на търговската война между САЩ и Европа.

Еврото поевтиня с над 0.7%, спрямо зелените пари, след срещата на ЕЦБ.

Йената също поскъпна, към долара – повишавайки се до нива на търговия от близо 111 йени.

В началото на следващата седмица, стартира двудневната среща на японската централна банка. Напоследък, все по-чести стават спекулациите за постепенно излизане на централната банка от рекордната програма за стимули. Последните, освен че са скъпи, не са особено ефективни.

Възможността на BOJ да промени паричната си политика привлича вниманието на инвеститорите, основание за което бяха съобщенията от миналата седмица, че паричния регулатор се стреми да направи своята политика по амбициозна и по-устойчива.

Отстъплението на долара бе предизвикано и от изразеното от президента на САЩ Доналд Тръмп недоволство за силата на американската валута на фона на спекулациите, че японската централна банка може скоро да намали масираното си парично стимулиране.

Всъщност, президента Тръмп бе доста агресивен в коментарите си, като направо обвини, че някои централни банки по света умишлено поддържат ниски курсовете на националните си валути.