Forexnews.bg
Facebook загуби 24% от стойнотста си ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Юли 2018 11:16

fangГолямата новина от вчерашния ден в корпоративния свят е спадът в акциите на най-голямата социална мрежа Facebook, който възлезе на близо 24% на извънборсовия пазар, след разочароващи данни. Така компанията загуби близо 130 милиарда долара от пазарната си оценка...

Какво се случи?

През вторите три месеца на годината, от Facebook отчетоха печцалба от 1.74 долара, при очаквани 1.72 долара. Приходите обаче, се понижиха до 13.23 милиарда, спрямо очакванията 13.3 милиарда долара. В същото време  активните потребители на социалната мрежа са били 2.23 милиарда на месец при очаквани - 2.25 милиарда долара.

По-големият проблем обаче, бе че компанията отправи предупреждение за следващите две тримесечия на годината. И това накара инвеститорите да разпродават масирано акциите й.

По време на пресконференцията вчера, Марк Закърбърг – изпълнителен директор и основател на компанията, представи още един начин, по който социалната мрежа измерва потребителите си. Близо 2.5 милиарда души по света, ползват всеки ден поне едно приложение собственост на компанията - Facebook, WhatsApp, Instagram, или Messenger.

Разочароващите резултати на Facebook маркират първото пълно тримесечие от скандала с изтичането на лични данни през март. Тогава консултантската компания Cambridge Analytica, получи достъпа до личните данни на над 87 милиона потребителя на социалната мрежа.

За месеците до края на годината от Facebook не бяха особено позитивни. Те очакват ръстът на приходите за третото и четвъртото тримесечие да се понижат до висока едноцифрена стойност, следствие на няколко фактора свързани с опции за частност на данните и нови инициативи.

Днес погледите на инвеститорите ще са насочени към резултатите на друг технологичен гигант – Amazon, който се бори с Apple за приза първа компания с пазарна капитализация от 1 трилион долара. Дали добри резултати ще помогнат компанията до премине границата, или пък ще се повтори случилото се при Facebook, тепърва предстои да видим.