Forexnews.bg
Д. Розенберг: Пазарът не е толкова силен колкото си мислите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Юли 2018 07:26

stock-marketФинансовият експерт Дейвид Розенберг, коментира, че щатският пазар не е толкова силен колкото изглежда. Въпреки, че широкият индекс S&P 500 е само на около 2% от исторически най-високите си стойности, ръстът се води от имената на няколко компании. В същото време, много от големите компании са далеч от исторически най-високите си стойности, припомня Розенберг.

„Това, което държи пазара близо до рекордните му стойности са шест компании - Alphabet, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft и Facebook“, коментира Розенберг. „Изключете тези шест компании и ще видите, че пазарът не е направил нищо от началото на годината.

Съветът на Розенберг, главен икономист и стратег в Gluskin Sheff към инвеститорите е следния – не се подлъгвайте, пазарът е далеч по-слаб, отколкото изглежда.

Индексът S&P 500 се повиши с над 5% през тази година, възстановявайки се от сериозните разпродажби през втория месец на годината. Показателят е само на 1.9% от историческия си връх, постигнат в края на януари.

И докато някои моментни акции се представят чудесно, много субсектори са далеч от върховете си, припомня още Розенберг. Сред тях са строителните компании, автомобилите, банките, застрахователните компании, потребителските компании, телекомите, медийните компании, транспорта, фармацията и мн. др.

Например индексът следящ представянето на производителите на автомобили и автомобилни части е с близо 20% под върха си за последната една година. Застрахователните компании са на около 11% от върха си за последната една година и т.н.

До средата на юли, ръстът в акциите на Alphabet, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft и Facebook са допринесли за около 80% от ръста на широкия щатски индекс S&P 500. Акциите на Netflix и Amazon са се повишили съответно с 86 и 57% от началото на годината. Тези на Microsoft и Facebook са добавили по над 20% към стойностите си. В същото време книжата на Alphabet и Apple добавиха съответно 19.8 и 14%.