Forexnews.bg
Биткойнът поскъпва с над 20% за седмица ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 25 Юли 2018 07:40

bitcoin-e1466596991401Биткойнът поскъпна над психологическото ниво от 8000 долара за монета, като ръстът му за една седмица вече възлиза на 20%. Във вторник, криптовалутата се повиши с над 7%, достигайки ниво от 8 342 долара за брой. И така биткойнът преодоля няколкомесечния си мечи тренд. Рано тази сутрин биткойнът се търгува при нива от около 8 370 долара.

Поскъпването на криптовалутата стартира с изявения интерес за създаване на нови хеджфондове инвестиращи в криптовалутата. Налице са и спекулации, че индексен фонд базиран върху дигиталната монета ще бъде одобрен от регулаторите през август.

Биткойнът премина психологическото ниво от 8 000 долара за пръв път от два месеца, следствие на липсата на нови купувачи през последните няколко месеца.

За последен път биткойнът се е търгувал над 8 000 долара на 23-ти май тази година.

Новините за институционален интерес и интерес от страна на големи инвеститори, допринесоха за повишението на биткойна.

„Тясното движение на биткойна беше пробито. Виждаме потенциал за пренасочване от традиционните валути към криптовалути, което да повиши цената на дигиталните валути“, коментира Том Лий, управляващ директор на Fundstrat Global Advisors.

Миналата седмица от BlackRock потвърдиха, че са създали работна група, която да проучи възможностите на криптовалутите и блокчейн технологията, върху която са базирани.

И макар, тази работна група да е факт от 2015-та година, според запознати източници, тази новина някак си успя да съдейства за поскъпването на биткойна и останалите дигитални валути.

Междувременно, стана ясно и че инвеститорът милиардер – Стивън Коен също е участвал в биткойн-манията. Според данни на изданието Fortune Коен е инвестирал в криптовалутния хеджфонд - Autonomous Partners, чрез своят фонд Cohen Private Ventures през миналата седмица.

Фондът Autonomous, е основан през миналата година, като в него участват Union Square Ventures и изпълнителният директор на Coinbase – Брайън Армстронг.

Не е ясно, какъв точно капитал във фонда е инвестирал Коен, но подкрепата е станала реалност следствие на нарасналия интерес към криптовалути, от страна на институционални инвеститори.

В момента, съществуват над 250 „чисти хеджфондове“ инвестиращи само в криптовалути. Основна част от тях, бяха основани през последните 18 месеца.

Този род инвестиционни схеми, дават по-голям достъп на индивидуалните инвеститори до криптовалутните пазари. Разбира се, инвеститорите в криптовалутни хеджфондове, трябва да са напълно наясно с риска, който поемат.

Според данни на консултантската компания Autonomous Next, този род инвестиционни схеми, са набрали над 5 милиарда долара инвеститорски капитал.