Forexnews.bg
Понижение за щатските индекси ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Юли 2018 08:25

stock-crashЩатските индекси завършиха вчерашния ден на отрицателна територия, като повлякоха и азиатските, в последния им ден на търговия за седмицата. Широкият щатски индекс S&P 500 се понижи с 0.4%, докато индексът на сините чипове Dow Jones загуби 134.79 пункта от стойността си, или 0.53%. Най-малка загуба отбеляза технологичният Nasdaq - от 0.37%.

Иначе, японският Nikkei 225 загуби 0.66% от стойността си, а южнокорейският поевтиня с 0.2%. Хонконгският основен индекс регистрираше загуба от 0.5% няколко часа преди затварянето на пазара.

Днес, щатските индкеси се очаква да са подкрепени в известна степен от добрите тримесечни резултати от щатската софтуерна компания Microsoft. От там отчетоха печалба в размер на 1.14 долара, при очаквания за 1.08 долара, както и приходи от над 30 милиарда долара, които също превишиха средните очаквания на анализаторите.

Облачните технологии и ръста на приходите от тях от 23% на тримесечна база, до 9.6 милиарда долара, са съдействали най-вече за добрите резултати.

Инвеститорите продължават да се тревожат от поевтиняването на юана спрямо щатския долар. Китайската валута достигна нива от 6.8106 юана за долар, като психологическата граница от 6.8, бе прекрачена за пръв път от над година насам.

Китайската централна банка обяви фиксинг на долара от 6.7671 юана, преди отваряне на пазара, което бе най-ниското ниво от година насам.

„Това което се случва в момента не е слаб юан, а силен долар“, според Марк Чандлър, ръководител на звеното за валутна търговия на Brown Brothers Harriman, цитиран от CNBC. Повишението на лихвите от страна на Фед, в съчетание със силното представяне на щатската икономика, оказват натиск върху юана, смята още експертът.

Междувременно, президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че не е очарован от политиката на Фед, по отношение на повишение на лихвите.