Forexnews.bg
Вторият етап от търговската война смъкна щатските индекси ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 12 Юли 2018 08:29

trumpВторият етап от търговската война между САЩ и Канада удари пазарите на акции в САЩ и Европа. Първо, европейските пазари приключиха вчерашната борсова сесия на отрицателна територия, а по-късно - това направиха и щатските. Загубите на много от индексите бяха от по над 1%.

Поевтиняването на индексите стартира, след като стана ясно, че Тръмп планира допълнително 10-процентно мито върху китайски внос на стоки в размер на 200 милиарда долара. Или, че конфликтът САЩ-Китай се задълбочава.

Подобно решение се очакваше, тъй като преди време Доналд Тръмп беше казал, че ще въведе допълнителни по-високи вносни мита върху всички китайски стоки за общо 500 млрд. долара, ако Пекин отговори на новите митнически тарифи, които влязоха в сила в петък, 6 юли.

Пекин обаче моментално отговори с реципрочни мита. Същото направи и днес, след новината за новите вносни мита, като обяви, че в същия ден, в който Вашингтон въведе новите вносни мита, Китай ще въведе митнически тарифи в същия размер за същата сума от 200 млрд. долара.

 

Щатските индекси също бяха сериозно засегнати. Dow Jones се понижи с 219 пункта до нива малко над 24 700. S&P 500 намали стойността си с 0.7% вчера, докато технологичният Nasdaq се раздели с 0.6% от стойността си.

С най-големи загуби, се отличиха акциите на най-чувствителните към търговските войни компании, като Boeing и Caterpillar загубили съответно 2 и 3% от стойността си. Сериозно засегнати бяха още акциите на чип-производителите.